19 февруари 2016 г.

Инициативи в почит към Васил Левски (дякон Игнатий) в цялата страна




Днес се навършват 143 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски. Възпоменателни церемонии имаше в цялата страна, но честванията по повод годишнината от гибелта на дякон Игнатий започнаха по-рано.

Общобългарският комитет "Васил Левски" организира театрална възстановка на процеса срещу Апостола под режисурата на Асен Шопов. "Разпитът на Васил Левски пред извънредната следствена комисия в София" е с участието на актьорите: Веселин Плачков (в ролята на Левски), Васил Михайлов, Борис Луканов, Богдан Глишев и Иван Несторов. Тя оживи няколко институции.

Първата ѝ спирка бе Националната художествена галерия - филиал Двореца, където от 5 февруари е открита най-голямата досега изложба с портрети на Апостола. Експозицията "Левски - символ и епоха", съорганизатор на която е Общобългарският комитет "Васил Левски" ще продължи до 20 март. Уникалната изложба представя над 80 художествени произведения и 40 документа от епохата, свързани с образа, живота и делото на Васил Левски. Част от тях са непоказвани до момента, като малки платна на Ярослав Вешин и Иван Мърквичка. Широката панорама от художествени образи на Апостола представя различни поколения български художници. Най-възрастният от тях - Марин Георгиев Устагенов,  роден през далечната 1872 г. в Русе, а най-младият – Лазар Митев, роден през 1996 г. в Пловдив. Експозицията включва  живописни, графични и скулптурни портретни и многофигурни композиции. Специално внимание е отделено на темата: Сцени от народния живот. В този раздел са включени малко познати и непоказвани до този момент творби от колекцията на Националната галерия. В документалната част са включени уникални материали и фотографии на Апостола и негови съратници.

Акцент на изложбата е портретът на академик Дечко Узунов „Огърлица на безсмъртието” (1973). Между авторите изпъква името на Марин Георгиев Устагенов, посветил голяма част от своето творчество на предосвободителната епоха и на образа на Васил Левски. Неговото живописно платно „Създаване на таен революционен комитет в Софийско” е първо по рода си в българското изкуство и се показва за първи път пред зрителите. Своеобразен контрапункт на старите майстори-живописци е творчеството на съвременни художници като това на професора в Националната художествена академия Пламен Вълчев, на живеещия в САЩ Росен Райчев, на познатия на ценителите на живописта в европейските културни среди Васил Горанов.
В столичния храм "Св. София" са изложени църковни одежди на Васил Левски. Според кураторите те са принадлежали на дякона през времето, когато е бил йеродякон в Сопотския манастир "Свети Спас". Одеждите ще останат за поклонение в храма до края на месец февруари.
Във Военноисторическия музей в София всеки, който желае, има възможност да види косата, тефтерчето и револвера на Апостола. Представени са и част от писмата му.
В родния на Левски град Карлово програмата тази година включва изложба на ученици от СОУ "Васил Левски", спектакъл на възпитаниците на карловската гимназия, литературна вечер с участието на Стоянка Боянова, среща -разговор с академик проф. Лука Велчов. На 18 февруари от 17.00 часа в Обредния дом в града бе отбелязана 100-годишнината от смъртта на Иван Грозен, сподвижник на Апостола, предприемач, държавник и общественик след Освобождението. Кулминацията на отбелязването на 19 февруари бе от 11:00 часа на площад "Васил Левски", където се състоя възпоменателно поклонение.
Възпоминателна вечер се състоя във Военна Академия „Г. С. Раковски" на 18 февруари, четвъртък, от 17:30 ч в зала "Г. С. Раковски". Програмата включваше няколко събития, сред които бе театралната постановка на Асен Шопов, четене на ученическо есе от получил приза в конкурса на Общобългарския комитет "Васил Левски", както и патриотична програма на Военния ансамбъл.
Асеновград отбеляза годишнината с традиционното поклонение до манастира "Света Петка Мулдавска". От 12:00 часа се състоя панихидата пред барелефа на Апостола, намиращ се пред входа на манастира, в двора се намира скривалище, където се предполага, че е отсядал Левски.
От 16 до 18 февруари РИМ - Стара Загора организира музейно-образователна програма "Помним ли Апостола".
Тържествените чествания по повод 143 години от гибелта на Апостола на свободата в столицата приключиха с панихида в столичния храм "Св. София". След заупокойната молитва в храма духовници на Българската православна църква и граждани в литийно шествие се отправиха към паметника на Васил Левски за поклонение, в което взеха участие Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, президентът Росен Плевнелиев, кметът на гр.София Йорданка Фандъкова и множество ученици, граждани и гости на столицата. Наред с празничните слова, своето есе прочете и ученичката Кръстина Кръстева.
Словото на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит е цитирано тук.

текст: Николина Александрова
снимки: novatv.bg, vsekiden.com
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.