18 февруари 2016 г.

Руският патриарх Кирил в полярната станция „Белингсхаузен”: Антарктида има особено духовно значение за целия свят



Първо в историята посещение на предстоятел на Руската православна църква в Антарктида се състоя на 17.02.2016 г. Патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил се отзова на поканата на началника на руската антарктическа експедиция Валерий Лукин, който бе изразил желанието на полярниците чрез това висшочайшо посещение да се даде началото на тържествата по случай 200-годишнината от започването на руската експедиция в Антарктида, направила великото географско откритие на неизвестния дотогава шести континент (1819-1821).

Патриарх Кирил отслужи водоосвещение и молебен за здравето на всички трудещи се в руската арктическа станция „Белингсхаузен”, след което се състоя лития и панихида за упокоение на душите на 64 руски полярници, загинали при откриването и изследването на Антарктика.
За спомен от първото патриаршеско посещение на полярния континент руският храм „Св. Троица” в станция „Белингсхаузен” получи в дар икона на св. равноапостол Владимир – покръстител на Русия.
В края на посещението си на Антарктида Руският патриарх Кирил се срещна и с полярници от чилийската и китайската експедиция, както и с членове на други полярни станции, дошли да поздравят Негово Светейшество. На всички тях той подари иконки на св. Владимир с патриаршеско благословение и сборници със свои проповеди.
В своето отеческо слово към полярниците Руският патриарх Кирил каза: „Невинаги и не при всички обстоятелства нашите човешки знания, умения и сили са достатъчни. Нерядко ни се струва, че в живота ни изведнъж се е случило нещо странно. Понякога това е свързано с преминаването ни през екстремална ситуация и ако ние оставаме живи и здрави, казваме най-често, че ни е провървяло. Но в тази дума „провървяло” няма рационално съдържание, макар да е невъзможно рационално да се опише реалността, която покрива тази дума. Няма случайности, а в действителност това е промеждутъкът в нашия живот, където навлиза Бог. Той ни дава свобода – да се трудим, да получаваме образование, да правим всичко, което можем да правим. Но понякога ние минаваме през такива житейски ситуации, в които сме неспособни да достигнем нужните резултати или даже да спасим своя живот. Тогава ни остава само едно – да се молим на Бога; но колко често ние излизаме от тези кризи, а после казваме: „Късмет, провървя ми”! Не е късмет – Бог помага!”
”Пазете вярата в сърцето си и по възможност се молете; и от опита от своя собствен живот ще почувствате, че небето отговаря. А ако не е отговорило, значи никой не се е обърнал към него. Все пак нас е трудно да ни излъжат, а ние се обръщаме към небето именно затова, защото знаем, че то отговаря” – посъветва Руският патриарх Кирил полярниците. Той им благодари за примера, който те дават на целия свят: „Това е единственият континент, където няма оръжия, където няма никаква военна дейност, където не се водят научни изследвания, насочени към създаването на нови средства за унищожаване на хора. И без значение на това кой коя държава представлява, всички полярници образуват тук едно семейство – протягат един на друг ръка за помощ, когато е необходимо, безкористно разделят един с друг своите ресурси. Това е някакъв образ на идеалното човечество и е свидетелство, че хората могат да живеят по този начин – без граници, без оръжия, без вражда, сътрудничейки си и чувствайки се членове на едно семейство”.  
В края на срещата с полярниците Руският патриарх Кирил  благослови: „Нека Господ да помага на всеки и на всички заедно да съхранявате това антарктическо братство и да работите за благото на цялото човечество!”

Руската арктическа станция „Белингсхаузен” е основана през 1968 г. на остров Кинг Джордж, Южни Шетландски острови. Там се намира единствената постоянна източноправославна църква "Св. Троица", осветена през 2004 г. Повече за храма: Как честват Кръщение Господне в Антарктида
Разстоянието между руската станция „Белингсхаузен” и българската изследователска база "Св. Климент Охридски" на о-в Ливингстън е 50 км, но са нужни специални условия за връзка. В българската база има православен параклис на името на св. Иван Рилски, построен през 2003 г. и разширен през 2012 г.

текст по информация от patriarchia.ru: Нели Иванова
снимки: patriarchia.ru 
видео: russianchurch (официален видео канал на РПЦ)












Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.