6 юли 2012 г.

СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ


В името на Отца и Сина и Св. Дух,
Братя и сестри,
Днес Св. Църква е отредила да празнуваме паметта на една Великомъченица, която просия с подвига си и така получи венеца, който малцина са получили. Подвига на Св. Неделя е един от най-трудните, тя изпитала зверски мъки за Христа, нейният жених. Всичко това станало през lll век в Малоазийския гряд Никомидия. Още от малка родителите на светата я учили на благочестие и постоянно я запознавали с истините на Св. Евангелие оставено ни от Самаго Бога. Така тя зъкърмена още от малка с Христовото благовестие израснала като плодовита лоза и се отдала на живот по Бога, а именно в постоянен пост и целомъдрие.
Тогава император Диоклетиан подлъган от бесовската завист отново подхванал гоненията против верните раби Христови и опитвайки се с мъчения и заплахи да накара християните да се отричат от Христа и да правят приношения  на бесоподобните идоли, тогава пострадали родителите на светата, а и тя самата също доста пострадала. 
На какви ли не мъчения била подлагана невястата Христова Неделя, но поддържана от Божията благодат, мъченицата чудодейно се изправяла всеки път. Застанала във всеоръжието на вярата, тя отговаряла на мъчителите си с думите на апостола: "Когато съм немощна, тогава съм силна" (2Кор. 12:10), и хиляди други мъки да измислите, "за мене животът е Христос, а смъртта - придобивка" (Фил. 1:21). С думи мъчениците учела колебливите да странят от идолите и твърдо да вярват в Разпнатия, а с чудесата и подвизите си им изявили силата на Христа Бога и на християнското благочестие. Накрая виждайки, че не могат да я отклонят от истината я осъдили на посичане с меч. Преди палачът да изпълни наказанието, светата великомъченица с Божието име на уста коленичила и за всеобщо удивление отдала Богу дух. Това станало на 7 юли 289 година.
Братя и сестри,
Нека по примера на св. Великомъченица Неделя винаги да постоянстваме във вярата, постоянно да се надяваме на Христа Бога и никога да не се колебаем или съмняваме в Неговата помощ и закрила. Винаги да отправяме молитви към Св. Великомъченица, та тя да изпроси от Христа прощение на греховете на всинца ни.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.