23 ноември 2012 г.

Малко за поста

  Днес навсякъде в общественото пространство може да чуем как трябва да постим, с какво да се прехранваме. Научаваме всевъзможни рецепти за постни ястия. Но никой не обръща внимание на истинския пост, този, който не е само от месо и от мляко, този пост, който се пости не само с тяло, а и с дух. Ако и вие искате да постите не само с тяло, а и с дух, то прочетете дадените по-долу съвети, съвети не на лекари и готвачи, а на св. Отци.
    Пости по следния начин: не бъди лукав в живота си, но служи на Бога с чисто сърце; спазвай Неговите заповеди, пребивавай в Неговите повели и не допускай никаква зла похот в сърцето си. Вярвай, че ако изпълниш това и имаш страх от Господа, и се удържаш от всяко зло, ще живееш с Бога. Постъпвайки така, ще имаш велик и угоден на Бога пост. (Св. Ерм)
  Защо умъртвяваш тялото си с пост, мъчиш душата си с глад и жажда, ако не приемаш с любов своя брат, срещу когото в себе си таиш ненавист и гняв? Нито молитвата ти, нито твоят пост ти помагат, докато не станеш съвършен в любовта и упованието във вярата. (Св. Ефрем Сирин)
  Каква полза имаме от въздържанието от храна, ако не гоним от душата си порочните привички. (Св. Йоан Златоуст)
  Как може, постейки да не постим? Това се случва, когато някой се въздържа от храна, а не се възпира от грехове. Как може не постейки, да постим? Това се случва, когато някой вкусва храна, но не се услажда от греха. Този пост е по-добър от онзи, и не само по-добър, но и по-лек. (Св. Йоан Златоуст)
   Постът е жертва, приятна Богу, когато е украсен с плодовете на любовта. (Авва Теодор)

Текст: Бисери от духовната съкровищница на Св. Отци СИ София 2009 год.
Икона: http://pravoslavie.ru/foto/
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.