5 август 2013 г.

ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ


"И се преобрази пред тях;
и лицето Му светна като слънце,
а дрехите Му станаха бели като светлина" (Мат. 17:2)


       Братя и сестри,

       Празникът Преображение Господне разкрива пред нас славата на създаденото от Бога творение. Той е проява на Неговото небесно величие и царственост.
       Събитията от живота на Иисус Христос имат важно значение за нас, тези, които сме тръгнали по Неговия път.
       Св. отци и богословите казват, че човекът е образ на Иисус Христос, а някои допълват и на Светата Троица.
       Прониквайки в образа на Спасителя и следвайки Неговия  път в света, можем да разкрием и действителния път на човека в този живот и свят. За да придобием известно понятие за състоянието и образа на човека във вечността, ни помага тайнството на Преображението. Това събитие представлява разкриване на Божественото чрез нетварната светлина, излъчваща се от Божествения свят.

       Душата на човека е център на Божественото начало в него. В душата са скрити всички възможности на човека без оглед на времето, като същевременно тя се проявява във времето. Човешката душа е способна да възприема благодатта и действията на Божия Дух.
       Тялото на човека е много високо ценено от Отците на Църквата и християнското богословие, защото то е Божие творение и храм на Светия Дух (1Кор.З:16,6:19,20). В православието тялото не е обект на унижение и презрение, нито на възхваляване и обожествяване. Според християнската антропология тялото е съвършен инструмент на Духа, чрез което Духът се проявява творчески и съзидателно.
       Преображението, при което нетварната светлина е станала видима Иисус Христос не става различен, а показва Божествената слава чрез тялото Си, доколкото това може да се види с очите, обвързани с телесната природа. "Когато Христос се преобразява, той всъщност не става друг - казва св.Йоан Дамаскин - но отваряйки очите на Своите ученици и от слепи, превръщайки ги в зрящи, Той се явява такъв, какъвто е бил"
       Защо в Евангелието е написано, че Господ, възлизайки на планината със Своите ученици, “се преобрази пред тях”? (Мат. 17:2).    Изразът - “пред тях” - е написан от евангелистите с особена цел: за изясняване на това, че не за Себе Си се преобрази Христос. Просвещавайки лицето Си като слънце, Той не се нуждае от просвещение, защото Сам е “сияние на славата” на Отца (сравни Евр. 1:3), нямаща в себе си никаква тъмнина. Той се преобрази заради нас, за да просвети нашата тъмнина и да ни преобрази от роби на греха в истинни Свои раби, и от синове на гнева - във възлюбени синове на Бога.
       Целта на Христовото пришествие, която Той осъществи, е превръщането ни в Божии чеда.

       Братя и сестри,

       Човекът съшо е призван за вечността, той е участник в нея посредством духа си, а след Второто илване на Господ Иисус Христос, ще бъде и с тялото си. Човекът е образ на Бога (Бит. 1:26. 27), Който е светлина (Йоан 1:5), която светлина Спасителят изяви чрез преображението Си. Следователно тялото на човека във вечността ще излъчва подобна светлина, то ще бъде преобразеното човешко тяло, на което ще е чужда сегашната земна плът: "А нашето жилище е на небесата, - ни поощрява и учи св. ап. Павел - небесата, отдето очакваме и Спасителя, Господа нашего Иисуса Христа. Който ще преобрази унизеното наше тяло тъй, че то да стане подобно на Неговото славно тяло, със силата, чрез която Той може и да покорява на Себе Си всичко" (Фил. 3:20,21).
       Тогава Божествената светлина видимо ще се отразява от човешкото тяло. Това ще бъде преобразеното тяло на човека (Фил.3:21) с преобразеният негов ум (Рим 12:2), които той ще има след Второто идване на Иисус Христос на земята.
       И нека още от сега, заедно с апостола възкликнем: "А ние всички с открито лице, като в огледало, гледайки славата Господня, се преобразяваме в същия образ, от слава в слава, като от Духа Господен" (2Кор.3:17). Амин.

Автор: Христо Димитров
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.