12 септември 2013 г.

Решението на нашите проблеми няма да дойде с лъжите и кьорфишеците на разни чародеи.

Мнението на един православен християнин в отговор на врачките и ходжите.

Пиша тези редове, тъй като бях провокиран. И то не от сега. Поводът да напиша този материал е интервю във в. „Росица” с ходжата Айледин, публикувано в брой 106. От сега искам да заявя, че това е адресирано към всички православни християни, четящи вестника. И в никакъв случай не целя да влизам във верски спорове.
Братя и сестри, ако разгледаме проблема с врачуването, баенето, гадаенето и всички подобни чародейства от Църковна гледна точка, то ще открием, че Църквата много пъти се изказвала по този въпрос и то винаги с „Не!”.
 Още в Стария Завет пише: "Затова тъй казва Господ Бог: ето, Аз съм против вашите магийски кесийки, с които там ловите души като птички, и ще ги изтръгна изпод мишниците ви и ще пусна на свобода душите, които вие ловите като птички. Ще раздера вашите покривала и ще избавя народа Си от ръцете ви; те не ще бъдат вече плячка във ваши ръце, и ще познаете, че Аз съм Господ. Задето с лъжа разтъжвате сърцето на праведника, което Аз не исках да разтъжвам, и поддържате ръцете на беззаконника, та той да се не обърне от порочния си път и да не запази живота си, - затова вече не ще имате суетни видения и занапред не ще предугаждате; и Аз ще избавя Моя народ от ваши ръце, и ще познаете, че Аз съм Господ" (Иез. 13:20-23). 

В книгата Второзаконие четем: "В оня ден. казва Господ Саваот. Аз ще отстраня от земята лъжепророците и нечистия дух" (Втор. 18:20). Тук всички врачуващи са наречени обладани от „нечист дух”. Защо? Много просто – техните „способности”  не са от Господа. Понякога тези чародеи извършват фалшиви, квазицърковни обреди и ритуали. Слагат на масите си разпятия, а зад гърбовете си окичват икони. Тези хора са лъже пророци и за тях е казано: "Който пророк се осмели да говори от Мое име каквото не съм му заповядал да говори..., такъв пророк ще бъде погубен (Втор18:20). И още:  Защото ще се появят лъжехристи и лъжепророци, и ще покажат личби и чудеса, за да прелъстят, ако е възможно, и избраните.(Марк. 13:22).”
Но нека, братя и сестри, не се поддаваме, защото казва св. Йоан Златоуст: „Каква полза, ако изцелиш тялото, а загубиш душата? Каква полза, ако тук получиш малко утешение, а там бъдеш предаден във вечния огън заедно със злите духове?” Църквата е определила наказания за тези, които прибягват до мечешките услуги на гадателите. Но тези наказания не се налагат с цел душата да се погуби, а напротив, целта е грешникът да се опомни и изправи и чрез наложената му епитимия Църквата подава ръка, защото думите на Господ Иисус Христос са: "Здравите нямат нужда от лекар, а болните. Дойдох да повикам към покаяние не праведни, а грешници". (Мат. 9:9-13).
 В книгата Деяния на апостолите откриваме интересен момент: "една слугиня, у която имаше дух да предрича,... докарваше голяма печалба на своите господари с врачуването си. Като вървеше след Павла и след нас, тя викаше и думаше: тия човеци са раби на Бога Всевишний и ни възвестяват път за спасение. Това правеше тя през много дни. А Павел, отегчен, обърна се и рече на духа: в името на Иисуса Христа заповядвам ти да излезеш из нея. И духът излезе в съшия час”(Деян. 16:16-18). На пръв поглед нищо смущаващо, но тълкованието на св. Йоан Златоуст разкрива този момент на лукавство: "Защо бесът е говорил това, а Павел му забранил? Бесът е говорил злонамерено, а Павел мъдро; бесът е искал хората да нямат доверие на Павел. Ако Павел беше приел бесовското свидетелство, то бесът, като одобряван от Павел, би прелъстил мнозина и от вярващите. Затова именно бесът решил да говори за Павловите дела, за да устрои своите, и възползвайки се от снизходителността на Павел, да погуби мнозина. Първоначално Павел не го приемал и не му обръщал внимание, понеже не желаел веднага да прибягва към знаменията, но когато бесът продължавал да върши това много дни и засягал техните дела, тогава му заповядал да излезе". Така и лукавият, както от виждаме не от вчера, не от днес се опитва да прелъсти християните, да ги погуби. Но как така врачките, баячките, гадателите, ходжите и всички слуги на лукавия „узнават” бъдещето? 
Ще ви кажа – никак! 
Демоните кръжат по цялата земя и знаят всичко, каквото става, и не е чудно, че го споделят със свои слуги винаги посредством материални предмети, в случая с Ванга - бучки захар, по които гледаше врачката. 
Предварително! събитията ги знае само Бог. Демоните, според учението на св. Отци на Църквата, в това отношение са много ограничени. Първо, те могат да кажат това, което възнамеряват да сторят сами (т.е. замисленото от тях). Второ, те могат да кажат неща, които стават на огромни разстояния от нас. Трето; те притежават завидна логическа способност да правят изводи за възможните събития, при което обаче често стават грешки. Оттук произлизат честите явни лъжи и несъответствия между нейните врачувания и действителността. Тя обикновено казва на хората как се казват, казва им събития от техния живот, имена на роднини и др. А те впечатляващо се изненадват от тези факти и се радват, че тъкмо врачката им е казала имената на тях и на техните близки. Дотук всичко, каквото им предсказва тя, те го знаят; по-нататък обаче не винаги предсказанията се оказват верни, а често пъти тя не може да каже нищо или казва догадки, измислици и лъжи. Демоните обаче, както пояснихме по-горе, не знаят бъдещето, а по миналото и по други аналогични събития те само предполагат. За пример ви давам един случай описан от йеромонах Касиан: „Близките на едно момиче, желаещо да посвети живота си на Бога, правели всичко възможно да я отклонят от нейното намерение. Силно разтревожени за съдбата на своята дъщеря, те се обърнали към Ванга. Последната познала веднага за какво идват, но не могла да каже нищо за бъдещето на девойката. Само няколко дни след това станало монашеско пострижение и момичето било удостоено от Господа с ангелски чин. Ето как Бог закриля Своите чада, а това красноречиво говори кой подсказва на Ванга.”
 Възлюбени, защо някои от нас прибягват до врачки, гадатели, магове и тем подобни? Защото сме страхливи, защото сме малодушни, защото нямаме любов към ближния, към Бога и неговата Истина. Та могат ли врачките да ви спасят от смъртта? Смъртта, с която Господ наказа човека след грехопадението му? Не могат! Мислейки, че сами сме си съдници, че сме всемогъщи, осъзнаваме ли, дали това е така? Егоисти сме, превъзнасяме се и за това търсим помощта на тези чародеи, дано пък ни подскажат кой ни е виновен. И това е защото нямаме любов, за това търсим вината у другите. И вадим смешни, жалки „доказателства” като разни магии, които уж са ни направили. За това Бог ни праща болестите – това са изпитанията, за това когато си мислим, че сме си напръскали доматите и няма какво да им стане, Господ ни праща град – за да проумеем, колко сме слаби и немощни. И че сме изкривили походката си. Тези лъжци, разни гадатели, баячи и т.н. ще ви каже, че имате магия, и за да я развали, видите ли, ще направи контрамагия. И всичко ще бъде наред. Да, ама не, няма да е наред! И пак казвам, когато преживяваме нещо трудно, това не е, за да отидем при баячките, а за да останем при Бога, да го познаем.
 Познаването на нашите проблеми и разрешаването им не става с лъжи и кьорфишеци при разни чародеи, независимо от кой край на България са. То започва с упование в Бога и търпение, защото е казано: „Дойдете при Мене, всички отрудени и обременени, и Аз ще Ви успокоя.” (Мат. 2:28). Да го кажа по-просто, нека цитирам думите на сър Исаак Нютон : „Ако виждам малко по-надалеч, това е защото съм стъпил на раменете на великани!” А докъде ли можем да прогледнем ние, ако стъпим на раменете на Всемогъщия Бог?
 И накрая искам да завърша с думите от Първото послание на св. апостол и евангелист Йоан Богослов: Възлюбени, не на всеки дух вярвайте, а изпитвайте духовете,дали са от Бога, защото много лъжепророци се явиха в света.”(1 Йоан 4:1).



   Ваш в Христа брат, Божин Дончев, студент в Богословски факултет, СУ „Св. Климент Охридски”.



Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.