30 септември 2013 г.

ПОКРОВ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

" Виждаш ли, брате, Царицата и Господарката на всички, Която се моли за целия свят?"

Братя и сестри,



Днес е ден велик, тържество на Вярата ни. Днес е ден на радост, и ден на утеха. На този ден странно чудо се явява на света. Майката Божия простряла своя тайнствен Покров се яви на юродивия за Христа.
Да се зарадваме всички, да се възрадват още, всички земни племена, всяко земно коляно и всеки човек живеещ на земята. Да се учудят онези, които не обичат Майката на Христа, да се учудят и да се посрамят, защото Бог чрез нея велико чудо ни показа.
Празнува днес, и се радва цялата Църква, защото се вижда, че е пазена от велик покров, защитавана е от всички напасти земни. Радва се, тържествува, ликува, празнува, защото има велика застъпница, която да се моли на Бога за всички хора. 
Явяването на чудното явление на Великия Покров Богородичен, което днес празнуваме станало в далечния X век. 
Св. Атанасий наричан Юродиви, заради великият му подвиг бил удостоен да види необикновеното знамение. В първия ден на месец Октомври, в навечерието на неделния ден, във Влахернската Църква по време на всенощно бдение Св. Андрей издигнал поглед нагоре и видял... Видял Небесната Царица, Майката Божия, Владичицата на света - Св. Богородица... Видял я да стои във въздуха и да се моли, сияеща от светлина като слънце и покриваща хората със Своя омофор, със Своя покров. 


Като видял това явление, Св. Андрей се обърнал към своя ученик и го попитал:
- Виждаш ли, брате, Царицата и Господарката на всички, Която се моли за целият сват?
Той му отвърнал:
- Виждам, отче светий, и се ужасявам...

Днес, толкова време след това явление, след това чудо още отекват думите на Св. Атанасий обаче вече не адресирани към неговия ученик, а към нас. Вижда те ли, братя и сестри, виждате ли Царицата Небесна, Господарката на Света? Виждате ли Великата Богородица, която роди безсеменно нашият Господ Бог Иисус Христос? Виждате ли я? Усещате ли покрова, който ви пази?
Да се запитаме вътре в сърцето си, в най-скритото ни място, там където никой не може да проникне освен един Бог. Да се запитаме дали виждаме Майката Божия, там вътре в душата си, в сърцето си. Дали усещаме нейният покров, който постоянно стои над нас? 
И ако отговора на нашата душа, на сърцето ни бъде отрицателен, ако в нашия живот не присъства Майката Божия то не бива да се отчайваме, да не се загубим в духовна мъгла, а да се надяваме на Пресветата Дева Мария, която ще ни изведе на тихо пристанище и ще ни покаже на Нейният Син и Бог. 

Братя и сестри,

На Майката Божия да отдаваме чест, слава и величие. На нея да се уповаваме, към нея да прибягваме, защото тя е велика помощница на човешкия род. Да знаем, че под нейният Майчински покров дори косъм от главите ни няма да падне, само едно да помним винаги да прибягваме с топла молитва към нея, защото велика е тя и велик е нейният Покров. Покров, който ни закриля и пази в злочест ден. Днес Църквата се обръща към Майката Божия със специално песнопение, да се обърнем и ние към нея с топла молитва и да кажем: "Богомайко, като гледаме на твоя пречист образ, умилно казваме: покрий ни с честния си покров и ни избави от всяко зло, като молиш твоя Син Христос да спаси душите ни." Амин!

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.