16 октомври 2013 г.

За Свещеното Писание


Господ на всички даде на апостолите Си силата на благовестието и от тях ние също научихме истината, сиреч учението на Сина Божи – както Господ им каза: "Който вас слуша, Мене слуша, и който се отмята от вас, от Мене се отмята; а който се отмята от Мене, отмята се от Оногова, Който Ме е пратил."(Лука 10:16). Защото ние научхме замисъла на нашето спасение не от някой друг, а от онези, чрез които благовестието стигна до нас. 
Отначало го проповядваха в чужди страни, а сетне по Божия воля ни го оставиха в Писания, та да бъде основа и стълб на вярата ни. Понеже не е истина, че те са проповядвали, преди да достигнат до съвършено знание, както някои се осмеляват да говорят, хвалейки се, че поправят апостолите. Защото след като нашият Господ възкръсна и те се облякоха в сила отгоре при слизането на Светия Дух върху им, у тях не остана празнота и получиха съвършено знание. Отидоха до краищата на земята, проповядваха за благата, с които Бог ни дарява, провъзгласяваха небесен мир за всички хора; всички те и всеки от тях еднакво притежаваха благовестието Божие.


Автор: Св. Ириней Лионски
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.