31 октомври 2013 г.

Да кажем „Не!” на Хелоуин!

     
 Родните ни училища и детски градини отново посрещат маскирани дечица, по витрините се кипрят озъбени тикви, организират се конкурси за най-сташна маска, по улиците от снощи щъкат вещички и гномчета. И ние отново с блага усмивка се радваме на традицията, която нито е християнска, нито българска. През последните години ние, българите, неведнъж показахме, че сме изгубили съпротивителните си сили като нация. Ние сечем корените си и стремглаво се сриваме в бездната на безликостта. Живеем с маски, защото нямаме лица! И все пак вярвам, че нейде все още мъждука живецът на националната ни идентичност и достойнството ни на един от най-древните народи, приел Христовата вяра. Затова, скъпи зрители и приятели на „Вяра и общество”, нека на днешния ден да дадем своя разумен отпор на „Хелоуин”.

      Нека не си казваме „Какво толкова, щом искат – да се маскират децата!”. Защото наглед безобидните костюмчета и личица на магьоснички, зомбити, скелети и всякакъв род чудовища и герои от анимациите утре може да притъпят у нашите деца усета им за добро и зло, да ги направят пасивни към всичко грозно в живота. Те просто ще са свикнали с него. Ще са приели заблудата, че злото и агресията са маскарад, в който можеш да влезеш или излезеш, когато ти скимне.
     Със сигурност няма да ви е лесно, ако се опитате да се изправите с вашето дете срещу „Хелоуин”. Със сигурност то може да се окаже единстветото в класа, което е осъзнало глупостта от хелоуинското маскиране и самото то да изглежда глупаво в очите на другите. Със сигурност и госпожата, която е отделила специален час за Хелоуинския карнавал също няма да го разбере. Разходете се из интернет страниците на което и да е българско училище и вижте колко много снимки от Хелоуин има там и колко малко от... Деня на будителите! Не знам да има решение на Просветното министерство, което да дава на „Хелоун” статут на училищен празник?!
     Нека не се притесняваме да бъдем различни, или по-точно да бъдем истински. Днес вие и вашето дете може да сте единствените, които са казали своето „Не!” на тази безумна традиция. Но догодина хората, които мислят като вас може да са станали десетима. А подогодина??? Та нали Христос ни учи: „Който претърпи до край, ще се спаси!” Нека отворим душите на децата си за вярата, да ги възпитаме да живеят с нея, да им посочим примера на будителите и един ден те със сигурност ще осъзнаят, че когато застанат пред Спасителя, ще се явят със собствените си лица, а не със маски.
     Да кажем „Не!” на Хелоуин!

    Екипът на „Вяра и общество”:
    Горан Благоев, автор и водещ на предаването
    Мариана Венчева, редактор
    Ваня Гъркова, редактор
    Росен Елезов, режисьор
    Радосвета Петрова, видеомонтаж

    Димитър Петров, асистент-режисьор    
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.