20 март 2014 г.

79 години от избирането на епископ Борис за Неврокопски митрополит.

На 24 март Българската Православна Църква в лицето на Неврокопска епархия ще отбележи една знаменита дата в своя календар. 79 години от избирането на Стобийския епископ Борис за митрополит на св. Неврокопска епархия.
Предлагаме на вашето внимание, новината публикувана в Църковен Вестник от посрещането на новоизбрания Неврокопски митрополит, който впоследствие бива обдарен с венец на мъченик.
Нека, да видим какво е било посрещането на този велик Архиерей и да си направим ясната равносметка колко е бил уважаван и обичан той в епархията.
Новоизбраният Неврокопски митрополит Борис отпътува за определената му от Божия промисъл, хубава българска Неврокопска епархия, на 20 май (1935 г.), петък, два дни преди радостния празник Връбница.
Напусна Св. Синод, дето бе постоянното му жилище, като секретар на Синода, в 7 часа сутринта. Пред входа на синодалната палата бе изпратен най-сърдечно от Наместник- Прецедателя на Св. Синод, Св. Видинския митрополит Неофит и от членовете на Св. Синод Св. Сливенския митрополит Иларион и Св. Врачанския митрополит Паисий. Софийският митрополит Стефан не можа да присъства при изпращането поради болест. Между многото изпращачи , които се бяха събрали пред входа на Св. Синод, бяха ректорът на Соф. Духовна Семинария, Траянополский епископ Антим, кметът на столицата инж. Иванов и мнозина други видни лица.
Преди да встъпи в епархията си, митрополит Борис отиде в Св. Рилска Обител, за да се поклони на мощите на великия български светия Йоан Рилски и да подкрепи духа си във величавата българска светиня, която цели десет столетия е обединявала българския народ и пазила неговата православна вяра. В монастиря митрополит Борис пристига около 12 ч. на обет. Пред входа бе посрещнат от игумена на манастира, архимандрит Флавиан и всички братя. Игуменът произнесе прочувствено приветствено слово, на което митрополит Борис сърдечно отговори, като изтъкна голямата обич към Св. Рилска обител. От манастира той тръгна за епархията си на следния ден, събота, 7 часа сутринта.
Към 9 часа, зад с. Кочариново, се показаха границите на Неврокопска епархия. До самата граница група деца, по свой почин, с росни китки и с „ура” посрещнаха новия си митрополит. Някои от хвърлените цветя попадаха в самия автомобил на митрополит Борис. Това неочаквано и мило детско приветствие бе хубаво и радостно предзнаменование.
Първото населено място в Неврокопска епархия, близо до самата граница, е село Бараково. Пред входа в селото се бяха събрали и очакваха новия митрополит, всички жители на селото, учителите и учениците. Специална делегация от гр. Неврокоп, на чело с архиерейския наместник от гр. Горна Джумая, приветствува митрополит Борис с втъпването му в пределите на Неврокопска епархия, поднесе му хляб и сол и му предаде короната, мантията и жезъла, символите на архиерейската власт и достойнство. Извърши се след това малък молебен, в края на който митрополит Борис произнесе реч, в която силно бликаха радостни чувства, ивикани в душата му послучай първото му встъпване в пределите на Неврокопска епархия.

Цялата новина прочетете тук.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.