10 март 2014 г.

Да си спомним за дядо Геласий!

     
      Днес се навършват 10 години от преждевременната кончина на дядо Геласий (1933-2004 г.) – бивш Нюйоркски митрополит и дългогодишен главен секретар на Св. Синод.
       Някои от нас, които сега сме част от екипа на ”Вяра и общество”, имахме удоволствието да го познаваме отблизо и да работим  с него изключително ползотворно. Помним го и с дълбоката му духовност, и с неподправения му калугерски хумор, и с нелекия му на моменти характер. И с тъга констатираме, че архиереи от неговия калибър в нашата православна църква са все по-голяма рядкост. Благодарни сме му, че като Главен секретар на Светия синод направи възможното Светият синод за първи път да бъде спонсор с неголяма сума на телевизионно предаване – „Православен речник” – нещо, което след него никога повече не се случи. Помним сърдечната му помощ при пътувания на наши екипи до Сърбия и Света гора, както и широко скроения му характер – той не робуваше на бюрократични условности и макар да нямаше мобилен телефон, винаги можеше да бъде открит на работното си място. Дядо Геласий остава в сърцата ни преди всичко с верността си към светото Православие, с перфектното познаване на църковния типик, с желанието си да подстригва все повече и повече монаси за нашата Църква.

       Днес все още ни радва споменът за посещението през май 2000 г. на частицата от Христовия кръст и чудотворната икона на св. Богородица Йерусалимска, но почти никой не си спомня, че инициатор на всичко това бе митрополит Геласий – негова е заслугата да се случи онова небивало дотогава поклонение в историята на Българската църква. А също и голямото всебългарско шествие година по-рано – пренасянето на везаната плащаница с лика на св. Йоан Рилски по пътя на неговите мощи от Търново до Рилския манастир – в чест на 530-та годишнина от това събитие.
       Без много шум помогна за спасяването на Зографския манастир от домогванията на руски монаси – имаше голям авторитет сред монасите и бе единственият български архиерей с над 30 поклонения на Атон. Доколкото му позволяваха възможностите, беше съпричастен и към съдбите на православните ни сънародници в Западните покрайнини. Потомък на български преселници от Ресен (Вардарска Македония), следеше и проблемите с непризнатата Македонска архиепископия и често казваше: „Нашата Църква няма да се върне на тамошните екзархийски тронове, но нека в Македония да знаят че за тях Църква-майка не е Сръбската патриаршия, а Българската!”. По време на страшните сблъсъци около парламента вечерта на 10  януари 1997 г. дядо Геласий реагира мигновено и само за няколко часа събра на извънредно заседание по телефона митрополитите заедно с патриарх Максим – на следващия ден Светият синод вече имаше обръщение за ситуацията в страната, призовавайки гражданските власти към мир и спокойствие.
     Знаем, че за дядо Геласий продължават да се разпространяват различни пошлости – било ли е, не е ли било – само Бог знае! Виждали сме и картончето му като агент на ДС с псевдоним „Веселин” (делото е унищожено). Като всеки човек неминуемо е допускал и грешки. Но всичко това вече е в ръцете на справедливия Съдник, Който отдава всекиму заслуженото. А ние все така да помним дядо Геласий с добрите му дела, които не са никак малко. Да го помним и с най-важното: с това, че обичаше хората и те го обичаха.
      Бог да прости волните ти и неволни грехове, многообични владико, и да настани душата ти в селенията на праведниците. Моли се на Всевишния да укрепва вярата ни, да сподоби  Българската църква с достойни архиереи и с авторитет сред обществото!

Горан Благоев, автор и водещ на предаването "Вяра и Общество".

Ваня Гъркова, редактор на предаването.

Текстът и снимката са взети от страницата на предаването "Вяра и Общество" във facebook. - Вяра и Общество
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.