19 май 2015 г.

Свещеник от Асеновград получи наградата за "Достоен българин"

Свещеник от Асеновград е удостoен с отличие от кампанията на БНТ и вестник „24 часа” „Достойните българи”. Отец Йордан Георгиев е архиерейски наместник на Асеновградската духовна околия. Наградата му е присъдена за църковната трапезария, която реализира вече 15 години и за възраждането на обичая „Калинички“.
Асеновградчани наричат духовния си наставник отец Данчо. Църквата „Свети Николай”, в която той служи вече 30 години, винаги е пълна с хора. Те идват заради свещеника, той пък казва, че полученото отличие е за всички.

“Тази награда за мен е една изненада, защото тук всичко в нашата енория, в нашата църква всичко се прави много колективно, много организирано и ако има такава награда, аз я споделям с всички мои съратници, помощници и затова преснимах именно наградата и я надписах отгоре на всеки един, името написах, и отгоре написах “споделена награда“ и им я раздадох на моите помощници да се почувства, че наградата е обща за всеки един от тях”, разказа отец Йордан Георгиев – архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия.
Отец Данчо има много помощници. Всяка неделя в храма се раздава безплатен обяд за над 100 души. В началото църквата осигурява продуктите. Сега обаче има дарения за седмици напред. Всички жени, които готвят, работят безвъзмездно. В дейността участва и семейството на свещеника. Докато снимаме, дарител, който пожела да остане анонимен, остави цяло агне, което да бъде сготвено за неделния обяд при отец Йордан.
“Тази храна не е само за социално слаби, за бедни, тя е за здраве, всеки иска да опита от тази храна. Той прави много неща за хората”, пояснява Ани Николова.
Златка Ангелова добавя: ”Хората с удоволствие се нареждат, чакат, защото трябва да свърши службата, задължително всяка неделя има проповед, по може би 20 минути отецът прави, което е много, много хубаво, научаваме винаги по нещо всяка неделя.”
“От няколко години отец Йордан беше така мил и любезен да ни предостави тук това помещение, за да можем да имаме място, на което да репетираме”, казва Калина Маринова – ръководител на ВФ „Калина Малина“.
Наградите от участията на формациите в конкурси са много. В църквата се организират и безплатни курсове по рисуване и английски. Към храма съществува и женски църковен хор. Организират се екскурзии за деца и възрастни. Заслуга на отец Йордан е и възраждането на стария обичай Калиница, който се прави на Еньовден единствено в Асеновград. През годините, в които свещеникът служи в църквата, успява да я превърне от съборетина в предпочитано място за млади и стари. Издигат и параклис в двора на храма, който носи името на Света София и дъщерите й. По свое настояване го построяват само жени, с помощта на двама майстори.
Отец Йордан Георгиев: “Има много помощници в нашия град, много хора, които помагат на църквата, за което аз им благодаря. Бог да им помага.”
Стойчо Каранлъков – ръководител на ФГ „Детска песен“: ”Трудно ми е да подбера най-подходящите думи, за да кажа, че отец Данчо е един свещеник, един отец, духовен водач, който има много голям авторитет в нашия град. Авторитетът го създава със своите дела. Той е навсякъде.”
А Мелек Юсеин обяснява: “Аз проповядвам исляма, но на мен не ми пречи къде се намирам, когато правя това, което искам, пък и отец Данчо е много добър и милосърден човек и ни е помагал доста.”
Хората търсят отец Йордан и при семейни проблеми – дава съвети на съпрузи, свекърви и тъщи. Затова и младите, които той е кръщавал, сега отново са в храма – вече с децата си.
“За мен достоен българин е тази дума, която събира много неща, това е да даваш любов, да раздаваш себе си, да не се притесняваш от това, кой какво ще каже за теб”, споделя Златка Пандева.

“Всеки може да бъде достоен българин, толкова много хора има, които правят добри работи. Аз в Асеновград познавам десетки, които са всеотдайни хора, просто някои не искат да ги забележат. Нека да търсим добрия човек, нека да търсим хубавите хора и да има повече радостна, по-истинска и по-чиста информация за добрите хора и хората трябва да ги знаят”, казва отец Йордан Георгиев.

Източник: БНТ1
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.