5 май 2015 г.

Доц. Константин Нушев: Орденът „Св. цар Борис-Покръстител”се връчва на държавници, който имат заслуги към БПЦ

Преподавателят в Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” доц. Константин Нушев в интервю за Агенция „Фокус” по повод 1150 –годишнината от покръстването на българите и връчваните от Светия Синод високи църковни отличия.

- Доц. Нушев, министър-председателят Бойко Борисов получи най-високото църковно отличие орден „Св. цар Борис-Покръстител”-първа степен. За какви заслуги се връчва този орден?

- Този орден българската православна църква връчва предимно на държавници, които имат определени заслуги за българската църква и християнството. Премиерът има своето отношение към църквата и християнството през двата си мандата на управление.
Още през първия мандат, той показа едно уважение към църквата и се постара да съдейства за предотвратяване на негативите, свързани с остатъците от разкола. Може би си спомняте, че още в началото на неговия мандат през 2009 година беше финалната фаза на делото за разделението на българската църква в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Там беше постановено българската държава беше поставено едно условие или да легализира възможността да има две паралелни църковни структури или да плати едно обезщетение на тези лица, които бяха повдигнали това дело срещу България. На второ място може би си спомняте, че с промени в трудовия кодекс лично по инициатива на министър-председателя беше въведен в празничната система на страната за деня „Разпети петък”, като почивен ден. Това беше едно лично намерение на премиера още преди да спечели изборите за първия мандат. През това време министър-председателят показа грижа за възстановяване на православните храмове, като той съдейства Българската православна църква да може да бъде бенефициент на европейските програми за селските слабо развити райони. Това се случи също през първия му мандат на управление. На базата, на това има много храмове, най-вече в по-бедните райони на страната в селища, в които няма достатъчно финансови и човешки ресурси да организират по друг начин възстановяване на храма. Важното беше да бъдат възстановени много православни храмове. На следващо място поради, което това отличие се връчва на премиера Бойко Борисов, е това, че той демонстрира тази загриженост за храмовете чрез специално отделяне на суми, които са получени като държавни субсидии от партия ГЕРБ. Това е едно недържавно финансиране от бюджета, но е и един ангажимент да се продължи и да се разшири тази дейност по възстановяване на порутени и изоставени храмове. Всички тези негови дейности показват едно ангажирано отношение към църквата. Също така и това, че по време на изборите за новия патриарх си спомняте как министър-председателят много категорично заяви, че правителството и изпълнителната власт по никакъв начин няма да се намеси и ще предостави възможност на църквата напълно възможно и автономно да избере своя патриарх. Всичко това говори за едно разбиране за значението на църквата и както виждаме от началото на тази година вече през втория си мандат съществува много добра система за взаимодействие между правителството и Светия Синод, при която на поредица от срещи между патриарх Неофит и отделни министри, които ще продължат през тази година. С тези срещи се търси възможност да се активизира сътрудничеството на църквата с различни държавни институции, така че църквата да подкрепи и да подпомогне чрез своята дейност обществото, но също така и държавните власти да си съдействат по един нормален и характерен за нашата традиция начин на сътрудничество между църквата и държавата. Това са по-важните мотиви и съображения, които стоят зад решението на Светия Синод да удостои министър-председателят с този почетен орден.

- Каква е историята на този орден?

-  Този орден е едно от малкото официални отличия, които българската църква е приела да се учредят, както и ордена „Св. Св. Кирил и Методий”, който обаче се връчва на културни дейци, интелектуалци и хора на науката. Имено за хора, които са политици и държавници и които чрез своята държавническа и политическа дейност помагат за изграждане и укрепване на църквата. Този орден е посветен имено на възпоменаване на великото дело на Св. цар Борис Михаил –Покръстител, който със своето държавническо поведение и стратегическо мислене е довел до християнизирането на България и изграждането на най-големите базилики и манастири или книжовни школи като Преславската и Охридската книжовна школа. Този орден има както държавническо и политическо измерение т.е. за лицата, които могат да бъдат номинирани и награждавани за него, така и културно и духовно и просветно измерение. Това означава, че се отчита ролята на държавниците, като крепители на духа, на културата и на нравствените ценности свързани с християнството.

- Кога се връчва този орден?

- Не е много често явление да се връчва този орден. Това не е само някакво церемониално връчване на орден, като някаква рутина акция, тогава когато да речем гостуват чужди държавни глави и посланици. Този орден се дава наистина рядко и то за заслуги, които Св. Синод е преценил, че отговарят за почетното звание и смисъла на този орден.

- Има ли традиционна дата или момент в годината, през които се връчва ордена?

- Обикновено този орден се връчва на датата 2 май. Това е датата, когато в светия календар се почита паметта на Св. цар Борис I- Михаил –Покръстител. Не случайно на днешния ден се извършва възпоменаването на покръстването на българите. Заради големият юбилей 1150 години. Това е моментът, когато и в чест на Св. цар Борис Михаил –Покръстител се връчва и отличието, което носи неговото име. Свидетели сме на едно изключително събитие за първи път се отслужва Божествена литургия върху руините на мястото където е била съградена от цар Борис първата голяма епископска базилика- Голямата базиликата в Плиска, в столичния град. Това е нещо, което досега не е правено, а имено на мястото където са запазени частично стените на тази базилика. Тя бе използвана отново като храм, макар че не е възстановена изцяло. Мисля, че това е едно много важно знаменателно събитие, което през последните години варненския митрополит Йоан в навечерието на тази годишнина започна да ознаменува и чрез групово кръщение на малки деца. Като знак и възпоменание за покръстването, което е извършено в Плиска през 865 година. За всички нас българи това е един юбилей, който трябва да обърне вниманието ни към дълбоките духовни устои на нашата култура и нация и да се опитаме по един съвременен и адекватен начин да преоткриване духовното наследство на православието и да сме носители на духовните ценности, които са ни завещани през вековете.


С доц. Костадин Нушев разговаря Росен Георгиев

Източник: Информационна агенция ФОКУС
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.