22 юни 2015 г.

Страшен смях

Какво бихте казали на дете, което ви обяснява, че е направило една беля "без да иска", но веднага, след като ви види гърба, я повтаря? Най-малко, че е зле възпитано, нали? Ами ако не е дете, а възрастен? Ако е цяло министерство? Излиза, че още първия път, когато на матурите се падна въпрос за йога, изобщо не е било случайно, както твърдяха някакви си така наречени експерти. Явно е било е преднамеренно, планирано, целенасочено. След толкова скандали, след реакция даже на Светия Синод, сега това отново се повтаря - на теста за външно оценяване по английски език. Очевидно е, че на министерството изобщо не му пука за православните (изповядващи традиционната вяра на българите), не се интересува от мнението им, презира техните оплаквания.
Не остава нищо, освен да си помислим, че е държавна политика да бъде изтръгната вярата на българина и на нейно място да бъде насадена нова, чужда и обезличаваща го религия. Защото народ, който не вярва в Бога, а е научен да се смее безпричинно (да не казвам кой се смее безпричинно), лесно се манипулира. И най-важно - не е способен на жертва за другите. А саможертвата е това, което най-много плаши политиците.
Някой ще каже, че не за първи път такова нещо се случва в държавата ни. Да, точно така. Единствената лъжа, с която трябва да се разделим, е че през последните 25 години е имало някаква промяна. Не! Просто в България се извърши мирен преход от теософията на кръга около Людмила Живкова към йогата на смеха на кръга около министър Тодор Танев. Като гражданин на тази държава (и като гласоподавател) се срамувам от своите управници и от наглото незачитане на гласа на хората. Понеже собствените им думи ги изобличават. Те твърдяха, че образованието е светско, а сами нахално пропагандират йога и лъжеучителя Дънов в училище. (Само не дръзвайте да ми казвате, че йогата е физкултура, а Дънов е християнин!) Оказва се, че българското образование упорито бива превръщано в антихристиянско, в богоборческо! Очевидно има проблем не с религията по принцип в училище, а с Господ Иисус Христос - лично.
Другарите от едно време дори не са мечтали за това. Даже не им бе хрумнало да въвеждат паневритмия в детските градини, да разрешават "слънчеви" училища, където да се изучава Дънов или най-малките да правят "здравословни" йога упражнения. Щом пропагандата в най-явната част от образованието - матурите, е толкова голяма, то какво ли се извършва в училища и детски градини, когато обществото не вижда?
Боже, опази България от нейните управници!!!

Автор: свещеник Владимир Дойчев


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.