30 юни 2015 г.

Митрополит Серафим бе удостоен с отличието „Приятел на децата”

Неврокопският митрополит Серафим бе удостоен с годишното отличие „Приятел на децата” в наградната инициатива „Златен гълъб” на младежкото сдружение „Обществен съвет по образование в Община Гоце Делчев“.
Признанието за дейността на митрополит Серафим идва след номинация от страна на родители, учители, директори на училища и детски градини, местни неправителствени организации и специалисти от сферата на образованието, както и от ръководни специалисти от Общината.

Известна е силната ангажираност на митрополит Серафим в работата с подрастващите и с младежите от Неврокопска епархия, която е приоритет в дейността му от години. Многобройни са ежегодните му срещи и беседи с децата в училища в градове и села, както и организираните обсъждания и семинари по християнски и обществени проблеми с абитуриенти и студенти.

Много активна е работата и на неделните прицърковни училища в Неврокопска епархия, в които с благословението на митрополит Серафим освен вероучение, се предлага безплатно обучение по иконопис, фолклорно и църковнославянско пеене и др. И в редица общообразователни училища в Неврокопска епархия все повече деца изучават като свободноизбираема подготовка „Религия”. Което е похвално, защото, както казва митрополит Серафим, „чрез въвеждането на децата във вярата и тяхното приобщаване към Църквата наред с обогатяването си със знания, те ще могат да се украсяват и с добродетели. Тогава човекът става по-пълноценен, става по-полезен и за себе си, но преди всичко за околните, защото обучението в православната ни вяра означава възпитание в дух на любов, на уважение, на зачитане на другия и на свобода.”

Снимки: вестник Хроника



Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.