9 август 2015 г.

Патриарх Неофит: "Кончината на дете е тежко изпитание за родителите"

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит изпрати до Президента на Република България Росен Плевнелиев съболезнователен адрес по повод кончината на неговия първороден син Филип. Предаваме изцяло писмото на Патриарх Неофит:
Уважаеми господин Президент, 
С прискърбие узнахме за неочакваната кончина на обичния Ви син. Тази тъжна вест отекна дълбоко в нашето сърце и Вашата болка стана и наша болка.

Кончината на дете е тежко изпитание за родителите. С децата са свързани родителските надежди, нежна обич и очаквания, и всяка дума е безсилна да заличискръбта, когато смъртта внезапно ни ги отнема.
Но ние вярваме, че блажени са ония, които Господ е избрал и приел, защото душите им ще бъдат настанени на добро място, където няма болка, ни печал, нито въздишка, но живот безкраен.
Усърдно се молим на небесния ни Отец да упокои душата на новопреставления Божий раб Филип в небесните селения!
Всемилостивият Господ да утеши Вас и опечалените Ви близки в тези нелеки за семейството Ви дни, като ви дарува сили да превъзмогнете скръбта от тежката загуба.
Вечна и блажена да бъде светлата му памет!

С уважение и благословение,


НЕОФИТ, патриарх Български
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.