26 октомври 2015 г.

Празнична литургия и литийно шествие във Велико Търново

© снимка: DarikNews.bg 
По повод празника на Св. Димитър Солунски Великотърновският митрополит Григорий отслужи Св. Литургия в храм „Успение Богородично”, в старата столица. След богослужението бе осветена и хоругва с лика на Св. Димитър. След тържествата в храма християните с литийно шествие се отправиха към храма, носещ името на светеца, където митрополит Григорий отслужи и благодарствен молебен. В двора на църквата бе раздаден курбан за здраве, осигурен от Камарата на строителите. Освен църковните тържества всички останали тържества, които бяха предвидени за празника на Св. Димитър във Велико Търново бяха отменени, съобщава Дарик.
"Празничното честване бе отменено поради внезапната кончина на председателя на Общинския съвет Николай Ашиков, загинал при тежка катастрофа в Прохода на републиката. В знак на уважение към неговата памет, Камарата на строителите, която днес отбелязва своя празник отмени тържествата си". В програмата бе предвидено провеждане на Международна научна конференция в музей "Възраждане и Учредително събрание". От 20 часа, пък бе предвиден спектакълът "Царевград Търнов" - звук и светлина" на пл. "Цар Асен I". 
Днес от 14 часа под патронажа на Българския патриарх Неофит във Велико Търново бе открита научна конференция, посветена на Второто българско царство и възобновяването на Българската патриаршия. "Царевград Търнов, Второто българско царство и средновековният свят" събира учени от близо 10 страни. Както "Добротолюбие" писа, от 26 до 28 октомври в институт "Конфуций" към Великотърновския университет учените ще представят доклади, посветени на 830-годишнина от въстанието на Асен и Петър и 780-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия. Точно по този повод и учените са избрали патриарх Неофит да бъде техен патрон.
Патриарх Неофит не присъства лично на конференцията, а изпрати поздравителен адрес. Днес по повод храмовия празник  на столичната църква "Св. Димитър Солунски" в кв. Хаджи Димитър той взе молитвено участие, а след богослужението благослови празнуващите миряни и клир с празника на Христовия мъченик Димитър. 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.