19 октомври 2015 г.

Празник на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски"

На 19-ти октомври Софийската духовна семинария, вече за 115 г. ще посрещне своя храмов празник и патрон. Тази година по решение на Св. Синод Св. Литургия в семинарския храм възглави Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужение с него бяха ефимерийте свещеник Божидар Маринов и свещеник Константин Цанков, дякон Васил Танев, който преподава в семинарията и духовници от столицата. В края на Св. Евхаристия митрополит Йоан се обърна към и.д. ректор Димитър Костадинов, преподавателите, служителите и учениците с похвално слово за живота на св. Йоан, като изведе за пример негово житие, което трябва да служи като светило пред всички. От името на учителския колектив към митрополит Йоан се обърна и.д. ректор на Софийската семинария Димитър Костадинов, който изрази своята благодарност към Негово Светейшество патриарх Неофит, синодалните митрополити и в частност към митрополит Йоан, който вече почти две години обгрижва духовна семинарията. Тази година в семинарията са приети 27 ученици, а общо децата са около 70. 

На празничното богослужение присъстваха и студенти и преподаватели от Богословския факултет към СУ "Св. Климент Охридски".




Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.