9 ноември 2015 г.

„Върнете достойното място на Българската патриаршия” –призовават Вселенския патриарх Вартоломей над 250 учени, интелектуалци и общественици

ПРИЗИВ за възстановяване на Българската патриаршия на исторически полагащото й се пето място в диптихите на православните църкви подписаха 256 академични учени, университетски преподаватели, интелектуалци, публицисти и общественици от различни професии и обществени сфери. Документът ще бъде връчен на Вселенския патриарх Вартоломей по време на визитата му у нас.

    Подписката е оглавена от известния старобългарист проф. Климентина Иванова, а сред подписалите я са двама академици – Васил Гюзелев и Георги Марков, 28 професори, 32 доценти и 16 доктори на науките. Сред тях преобладават историците, но има също така богослови, медици, дори икономисти.
     Инициативата е изцяло на миряни и съвсем умишлено в нея за сега не е привлечен Светия синод и духовниците на Българската православна църква – за да не бъдат обвинени в „изкуствено” създаване на проблем, тъй като темата е изключително чувствителна за много православни църкви, които несправедливо са преди нашата – Руска, Сръбска, Румънска.
     Сред подписалите Призива се четат имената на световноизвестните византолози проф. Василка Тъпкова-Заимова и проф. Иван Божилов, на медиевистите проф. Христо Матанов, Пламен Павлов и Георги Николов, на преподавателя в УНСС проф. Христо Кожухаров, старобългаристите проф. Анна Мария-Тотоманова и проф. Боряна Христова, директор на Народната бибилиотека, на преподаватели от Софийския, Нов български, Великотърновския, Пловдивския и Благоевградския университет. Подписката е подкрепена и от проф. Хилде Фай, известен изследовател от Германия на Пенчо Славейков – тя е католичка, но горещ привърженик на БПЦ.
    Призивът към патриарх Вартоломей е подкрепен също от членове на камерния хор „Св. Йоан Кукузел” и на ансамбъл „Филип Кутев”. Инициатори на подписката са д-р Горан Благоев и д-р Георги Кръстев.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.