10 ноември 2015 г.

Патриарх Вартоломей отмени предвидения брифинг за българските и чуждестранни медии

Архим. Дионисий
За 18 часа днес бе насрочен брифингът, който Вселенският патриарх Вартоломей трябваше да даде за българските и чуждестранни медии и да отговори на техните въпроси. За огромно съжаление обаче брифингът не се състоя. За да извести журналистите, които почти половин час чакаха неосведомени, дойде лично архимандрит Дионисий, за когото обаче не стана ясно като какъв се явява пред медиите - като главен секретар на Св. Синод, като говорител на Патриарх Вартоломей или като отговарящ за връзките с обществеността и пресцентъра към Св. Синод. С видимо доволно изражение архимандрит Дионисий каза на събралите се журналисти от почти всички медии, че "след като се върнал Патриарх Вартоломей от среща с Патриарх Неофит и Св. Синод и след днешната тежка програма брифингът няма да се състои..."
Журналистите пред хотела, където трябваше
 да се проведе брифингът.
Последва бурна вълна на въпроси от страна на журналистите, които помислиха, че е някакъв вид хумор от страна на архимандрита. Оказа се, че брифинг наистина няма да има, а журналистите окачествиха тази постъпка на Патриарх Вартоломей, "като проява на лош вкус и лошо възпитание", както и неуважение към българските  медии, които са дошли да зададат своите въпроси към госта от Истанбул. Архимандрит Дионисий завърши обръщението си с "доскорошни срещи". Според източник на OFFNews обаче патриархът е отменил брифинга си в последния момент не защото е бил зает или уморен, а защото е обиден на медиите, които изопачавали думите му.
Въпреки, че брифингът не се състоя журналистите  решиха да изчакат на входа на хотела, в който трябваше да се проведе той. Очакваше се в 20:00 от хотела да излезе Патриарх Вартоломей, който по-късно тази вечер трябваше да присъства на вечеря в Гръцкото посолство. Очакванията на журналистите се оказаха напразни, защото след почти три часа чакане Патриарх Вартоломей бе изведен през заден или страничен изход, до който журналистите нямаха достъп. 
Автомобилът на Патриарх Неофит
Към 19 часа пред сградата на хотела дойде и Патриарх Неофит, който обаче остана в личния си автомобил, за да почака Вартоломей. Почти половин час Патриарх Неофит остана в автомобила на паркинга пред хотела в очакване на Патриарх Вартоломей, който така и не благоволи да слезе през официалния вход, накрая автомобила с Патриарх Неофит напусна паркинга на хотела и замина за Гръцкото посолство, където се очакваше и двамата да присъстват на официална вечеря.
Микробусът, който качи придружаващите
Патриарх Вартоломей, духовници.

По-късно в микробус се качиха и всички останали духовници, които придружаваха Патриарх Вартоломей. 

Освен въпросите си журналистите искаха да му връчат и призива от 250 интелектуалци и учени, който получиха по-рано днес. Той е адресиран до Вартоломей и искат от него да върне петото място на Българската патриаршия в диптихите на предстоящия Всеправославен събор през 2016 г.

В него се посочва, че Българската патриаршия е поставена на последно място в диптихите на поместните православни църкви в списъка на патриаршиите. Инициаторите на подписката заявиха, че са имали намерение да я връчат на Вселенския патриарх Вартоломей на предварително обявения за тази вечер негов брифинг.
Освен български медии на предвидения брифинг бяха дошли и журналисти от съседните балкански страни Македония и Гърция, които повече от четири часа бяха пропътували, за да зададат своите въпроси към Вселенския патриарх. 
Охранителят, който бе застанал на подземния паркинг при
хотела, от където също се очакваше да излезе Вартоломей.
Днес стана ясно, че още една среща от програмата на патриарх Вартоломей е отменена, а именно срещата му с премиера Бойко Борисов. Патриарх Вартоломей ще замине направо за Троянската св. Обител, където се очаква да се поклони на гроба на Патриарх Максим, същия ден вечерта Патриарх Вартоломей ще напусне България. 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.