10 ноември 2015 г.

Спонтанен протест срещу упреците и претенциите на Вселенския патриарх Вартоломей

Български общественици, журналисти и православни християни организират спонтанен мирен протест – бдение със свещи пред Grand Hotel Sofia, който е насрочен за днес от 19 часа. Обществениците и журналистите протестират заради скандалните изказвания на Вселенския патриарх Вартоломей по повод българската „схизма” и етнофилетизма на българите, както и за претенциите му за паметници на културата, които са държавна собственост. Планираният за вчера вечерта брифинг за български и чуждестранни медии, беше отложен. 
Журналистите чакаха почти три часа..., за да му зададат въпросите си, но той беше изведен през страничен или заден изход, до който медийните представители нямаха достъп.
В протеста ще се включат и учени, които са подписали отправения призив до Вселенския патриарх, в който искат БПЦ да получи полагащото ѝ  се пето място в православните диптихи. 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.