23 ноември 2015 г.

Сръбската семинария в Косово получи подарък комплект „Православна енциклопедия”

На 60-тия Международен панаир на книгата в Белград в поредицата от мероприятия, посветени на издателската дейност на Руската Православна Църква, беше изнесена презентация „Православна енциклопедия”. Срещата с авторите на издания се състоя на 30 октомври.

На другия ден томовете от изданието „Православна енциклопедия” бяха предадени на учащите и преподавателите от Призренската семинария „Св. св. Кирил и Методий”. Книгите връчи на сръбските семинаристи йеромонах Игнатий (Шестаков) от московския Сретенски манастир.
Зам. ректорът на Призренската семинария протосингел Андрей (Сайц) изрази благодарност към Руската Православна Църква за така ценния за учебното заведение дар, както и за помощта, оказвана в продължение на няколко години за възстановяване на семинарския комплекс.
Една от най-старите в Сръбската Църква е Призренската саминария – единственото учебно заведение, действащо в настоящия момент на територията на Косово и Метохия. Работата на семинарията беше възобновена в 2012 г. в Призрен, откъдето, от 1999 г. досега, беше прогонено на практика почти цялото сръбско население. Сега в семинарията има повече от 80 учащи и преподаватели.
Значителна материална помощ за възстановяването на семинарския корпус беше събрана и предоставена от Руската Православна Църква.
Томовете „Православна енциклопедия” ще постъпят в библиотеката на семинарията.

Превод: Татяна Филева
Източник: pravoslavie.ru


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.