11 ноември 2015 г.

Международна конференция за военното свещенство се проведе в Богословския факултет


Днес в 8-ма аудитория в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" се състоя международна православна конференция на тема: "Военното свещенство - минало, настояще и бъдеще". Целта на конференцията бе да се сподели опит и най-добри практики в осигуряването на духовна грижа за хората с военна униформа чрез институцията на военното свещенство и по други начини в представените страни. В конференцията  взеха участие висши православни духовници и екстерти-миряни  от Русия, Грузия, Украйна, Румъния, Беларус, Армения и България.
В началото на конференцията, която започна от 9 часа гостите бяха приветствани от Декана на Богословския факултет доц. д-р Александър Омарчевски, а след него те бяха поздравени и от Великотърновския митрополит Григорий.
Приветствие отправи и Гроздан Стоевски, който е регионален ръководител за Европа на 
Militart ministries international, основен организатор на събитието. С доклади в конференцията се включиха отец Йон Илинка, военен свещеник от МО на Република Румъния, отец Мелетиос, Главен военен свещеник, Атина, Гърция, отец Константин, който е военен свещеник от Москва, Русия. Доклади прочетоха и представители от Беларус, Украйна и Армения. В реда на конференцията бе предвиден и доклад на отец петър Гарена на тема: "Исторически преглед на Военното свещенство", но отецът бе възпрепятстван и не присъства на конференцията.
В нея духовниците споделиха опита си в осъществяването на нелеката дейност - проповядването в армията и духовното занимаване с войниците. Освен опит те споделиха и добри практики, които определено ще помогнат за развиването на института на военното свещенство в световен мащаб. 
Конференцията се организира от Militart ministries international и Фондация Покров Богородичен. 




Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.