11 ноември 2015 г.

Неврокопска митрополия организира концерт в памет на митрополит Натанаил

На 16-ти ноември се изпълват три години от кончината на блаженопочившия Неврокопски митрополит Натанаил, който почина през 2013 г. Концертът е на Клавирно дуо Дора и Анастас Славчеви, които са носители на най-престижните награди за музикално изпълнителско изкуство, концертиращи с голям успех в Германия, Италия, Испания, Полша, Чехия, Русия, Гърция, Турция, Куба, САЩ, Япония. Клавирното дуо е участвало на международните фестивали във Варна, Ерфурт, Бърно, Болоня, Йесеник, Палма де Майорка, Атина, Санкт Петербург, Токио, Лос Анджелис и многократно на Камерния под тепетата в Пловдив.  
Концертът в памет на митрополит Натанаил ще се състои на 13-ти ноември (петък) от 18:00 часа в Дом на културата в гр. Гоце Делчев (Неврокоп). Концертът ще се проведе с благословението на Неврокопския митрополит Серафим.

Неврокопският митрополит Натанаил се ражда на 16 ноември 1952 година в село Копривлен, Гоцеделчевско със светското име Илия Иванов Калайджиев. Постъпва като послушник в Троянския манастир в началото на 1968 година и на 3 март 1974 година, на Неделя православна, е подстриган за монах и приема името Натанаил. На 10 октомври 1980 година става архимандрит. Завършва Софийската духовна семинария през 1975 година. Учи в Духовната академия в София, а след това завършва Богословския факултет на Атинския университет.
На 25 март 1989 година е ръкоположен за титулярен епископ с титлата Крупнишки. От 24 април 1994 година е неврокопски митрополит.
Митрополит Натанаил е избран за Неврокопски митрополит при все още жив наместник в епархията - изпадналия в разкол Пимен. След Всеправославния събор 1998 година Пимен се титулува „Бивший Неврокопски митрополит“, а дядо Натанаил запазва своята длъжност. 
Митрополит Натанил служи в едни от най-трудните години за Неврокопската епархия, опази я невредима и честита въпреки трудностите. След тежко и продължително боледуване от емболия в София на 16 ноември 2013 година митрополит Натанаил почина. Погребан е в присъствието хиляди духовници и миряни от целия православен свят. По негово желание поклонението се извършва в храм „Успение на Пресвета Богородица“, а тялото му е положено в гробница в двора на построената от него митрополитска сграда в град Гоце Делчев, която и сега се пълни с деца и юноши - точно както е желал и митрополит Натанаил.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.