23 ноември 2015 г.

Архиепископът на Атина посети остров Самос, страдащ от наплива на бежанци

Архиепископът на Атина и цяла Гърция на 19 ноември 2015 г. посети пограничния гръцки остров Самос, който в последно време стана пропусквателен пункт за хиляди бежанци от Африка и Близкия Изток, съобщиха информационните агенции „Ромфея” и ortodoxia.info.

В пътуването си до остров Самос Предстоятелят на Еладската Православна Църква беше придружен от Самоския и Икарийски митрополит Евсевий и генералния директор на благотворителната организация на Атинската Архиепископия „Апостоли” Константинос Димцас.
Архиепископът имаше възможност да се запознае на място с дейността на острова на местната епархия и отделението на организацията „Апостоли” в условията на хуманитарна криза, предизвикана от проблема за бежанците. След това Архиепископ Йероним посети училищата и военните подразделения на Самос.
В училището Пагондас и Питагоровата гимназия Архиепископът раздаде на учащите подаръци, присъства в учебните часове и изрази безпокойство по повод на несправедливостите и разделенията в света, в който се възпитават децата. „Наш дълг е – каза той – да помним, че сме обещали да осигурим на децата най-малкото мир, справедливост и хуманизъм”.
Обръщайки се към учащите се, Атинският Архиепископ ги призова да не се задоволяват с постигнатото и да не спират да мечтаят, като добави, че „всичко е във ваши ръце” и „бъдещето принадлежи на вас”. Също така той ги призова да не забравят за „властта на Божествената любов”, защото, както каза Архиепископ Йероним, „ само тази любов може да промени света към по-добро, само тази любов може да придаде смисъл на вашата мечта”.
След това Архиепископът на Атина и цяла Гърция, изтъквайки особената роля на въоръжените сили в днешното сложно време, посети военните части и в качеството на символичен жест връчи на бригадния генерал Константинос Масурос гръцкото знаме и книгите на Новия Завет за всеки войник.
Разговаряйки с наборниците, главата на Еладската Православна Църква подчерта, че въоръжените сили на Гърция носят своето служение „с вярност на дълга и преданост на своята мисия по осигуряването на националния суверенитет, безопасност, цялост и независимост на нашата Гърция”.
През втората половина на деня Архиепископ Йероним посети културния център „Пневматико”, където подробно беше информиран от Самоския митрополит Евсевий за благотворителната дейност. След това Предстоятелят на Еладската Църква разговаря със семействата на пострадалите от икономическата криза. По неговите думи „в нашето общество господстват бедността, безработицата, социалната несигурност, липсата на уважение на човешката личност”. „Църквата ни подтиква да изпълняваме своя дълг, и ние ще го правим. Митрополиите, енориите, църковните организации по всички краища на Гърция никога не са стояли и няма да стоят настрана от нашите хора и бедствията, които те изпитват”, подчерта Архиепископ Йероним.
Главата на Еладската Православна Църква посети и центъра за прием на имигранти. „Всички тези бежанци са се озовали тук в резултат на нашите собствени действия, от действията на това, което наричат „западен свят”. Със своите дайствие ние сами сме ги накарали да се откажат от своята родина и сме ги изпратили като овце на клане”, каза Предстоятелят на Еладската Църква. „Вместо постоянно да плачем за децата-бежанци, които всеки ден биват намирани мъртви на морския пясък, ние трябва да се грижим за това те заедно с родителите си да не напускат домовете си”, подчерта Архиепископ Йероним.
Генералният директор на „Апостоли” Константинос Димцас информира Архиепископа за програмите, които реализира оглавяваната от него църковна благотворителна организация. В частност, на бежанците се осигурява храна, питейна вода, предмети за лична хигиена и стоки от първа необходимост.
В края на своята визита на остров Самос Архиепископът на Атина и цяла Гърция разговаря с доброволците от местната митрополия, които помагат в нейната социално-благотворителна дейност.

Превод: Татяна Филева

Източник: www.sedmica.ru. 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.