17 ноември 2015 г.

Грузинският патриарх: Ислямът няма нищо общо с тероризма

Предстоятелят на Грузинската православна  Църква патриарх Илия II изрази своите съболезнования към Франция, по повод атентата в Париж, съобщава Romfea.gr. Той ги изказа в неделната си проповед по време на Божествената Св. Литургия в Катедралния Храм в Тифлида.
Злото често се изразява с човешката твърдост", каза патриарх Илия. "Изрази се и в Париж миналите дни. Чувстваме се много наскърбени за болката на френския народ и се молим за покоя на душите на жертвите“, каза още той.

Тези, които свързват тероризма с Исляма грешат, понеже никоя религия не насърчава към насилие - никоя!  Живеем в една трудна епоха, където злото и доброто се борят помежду си. Това се е случвало винаги, но тази битка напоследък се е ускорила, особено в последните десетилетия.“ подчерта и завърши словото си Грузинският патриарх.
Освен патриархът на Грузия съболезнования към френския народ изрази и Сръбският патриарх Ириней. В своето съболезнователно писмо той казва, че "новината за терористичните атаки в столицата на Франция, Париж, са дълбоко шокиращи". Патриархът изразява от името на Сръбската православна църква искрените си съболезнования. "В този момент, нашите молитви и нашите мисли са с френския народ. Ние се молим Бог да упокои душите на всички загинали и да даде утеха на техните близки и роднини", завършва словото си Ириней. 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.