7 ноември 2015 г.

БПЦ трябва да възстанови в диптихите, полагащато й се пето място!” – тази събота, във “Вяра и общество”

В поредния брой на предаването по БНТ "Вяра и общество" от днес бе повдигнат въпроса за съдбата на паметника на екзарх Антим в двора на българската църква „Св. Св. Константин и Елена” – гневът на Цариградския патриарх Вартоломей и позицията на български митрополити. Единствено в предаването бе публикуван и материал в аванс, преди официалните разговори в Синодалната палата този понеделник.   

Официалната визита на патриарх Вартоломей в България е повод да бъде поставен въпроса  да се поправи една историческа несправедливост – (пред) последното място в списъка на патриаршиите, което заема Българската православна църква. Тази теза в студиото защитиха историците доц. д-р Веселина Вачкова и проф. д-р Пламен Павлов. Двамата са част от 256-те български учени, интелектуалци и общественици, подписали Призив към Цариградския патриарх за мястото в диптихите на Българската църква. „Имаме основание да искаме това и не е вярно, че липсват патриаршески документи. Учредяването на Българската Патриаршия е най-добре документираното събитие в църковната ни история.” – беше категорична доц. В.Вачкова. А проф. Пл. Павлов добави – „Нашата църква е призната не само от древните източни църкви, но и от Рим. Не бива да се отказваме от древната ни святост.” Вижте какво казаха още на сайта на предаването ни. 
Освен темата с визитата на патриарх Вартоломей в предаването бе продължена и темата от миналия брой - Хелоуин в българските училища. 
„Предстои голям диалог за ценностите ни в живота.” – продължение на разговора ни от предишното предаване за нахлуването на чуждия за християнската ни същност празник Хелуоин в детски градини и училища. Сега отговарят институциите. За Татяна Предова, главен експерт от Дирекция „Достъп на образование и подкрепа на развитие” към МОН "Образованието ни е светско и няма място за Хелуоин. Медиите насаждат определен модел за поведение, а българското училище все пак е отражение на обществото. Трябва да се опитаме да събудим здравия дух". Ева Жечева – председател на Агенцията за закрила на детето беше категорична, че „ Родителите носят първостепенна отговорност за децата. Ще направим проверка, ще наложим санкции, ще предприемем мерки, но в Конвенцията на ООН за детето то е обект на права, а не на закрила.” 
„Безсилие на институциите, вътрешна разколебаност, цялостно неумение и незнание, невъзможност да се оцени явление, което стъписва!” – коментира отговорите на представителите на българските институции д-р Николай Михайлов. „ Чрез празничната система нахлува дидактиката на окултното, демоничното, а не осъзнаваме, че после всичко ще приключи с деградация!”

 Предаването може да видите тук.


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.