7 ноември 2015 г.

Деца ще покажат изработени от тях макети на манастири на патриарх Вартоломей

Деца от основното училище "Св. Иван Рилски" в гр. Перник ще покажат на Вселенския патриарх Вартоломей изработени от тях макети на български църкви и манастири. Учениците ще изложат своите творби по време на срещата  на патриарх Вартоломей и патриарх Неофит с децата на загинали полицаи в неделя в София. Инициативата за срещата, на която Всесветейшият гост и главата на Българската православна църква ще благословят децата, е на в. "Стандарт" и се провежда с благословията на Светия синод.

От четири години в пернишкото училище "Св. Иван Рилски", в партньорство с фондация "Созопол", развиват собствена програма "Моята България". Кулминация на всички начинания е състезанието по родолюбие, което ежегодно се прави в навечерието на националния празник 3 март. Децата, подпомагани от класните си ръководители и родители, се готвят за надпреварата месеци наред. Самото състезание е в четири кръга. Пред жури те представят направени от тях макети на различни старини и архитектурни паметници от страната, както и табла, посветени на Освобождението. По време на самото състезание с изготвени от тях презентации разказват подробно за пресъздадените на макетите обекти. Сред тях са различни свети места у нас, сред които Троянският манастир и храм-паметникът "Св. Ал. Невски". За децата от това училище особено важна е Рилската света обител, основана от патрона на тяхното училище св. Иван Рилски. В изложбата с осем макета, които те ще покажат пред двамата патриарси, е и умалено копие на Рилския манастир.

По информация на в. "Стандарт": standartnews.com

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.