3 декември 2015 г.

Българският съд ще преразгледа решението си за собствеността на Патриаршеската катедрала

По решение на Св. Синод от 03.12.2015 г., прот. № 29 – пълен състав, във връзка с дело № 14 123 във Върховния административен съд срещу решение № 681/2014 г. на Министерски съвет, свързано със собствеността на ПКСХП „Св. Александър Невски“, Българският патриарх Неофит и епархийските митрополити ще присъстват на заседание на ВАС на 7 декември т.г. от 9.00 ч. Пред сградата на ВАС в 8.30 ч. ще бъде отслужен молебен, в който Българската православна църква – Българска Патриаршия призовава клир и миряни да вземат молитвено участие за изпросване Божията помощ за запазването на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ като собственост на БПЦ – БП.

Камбаните във всички столични храмове да бият тревожно между 9.00 и 9.30 ч. на 7 декември т.г.
Върховният административен съд на Република България е дал ход на дело № 14 123 в отговор на жалба от Веселин Любомиров Станков и Страхил Георгиев Керелов, представител на културно-историческо дружество "Будител", против решение № 681/2014 г на Министерски съвет за предоставяне патриаршеския храм "Св. Александър Невски" на Българската православна църква – Българска Патриаршия.
Обявяването на храм „Св. Александър Невски“ за частна държавна собственост стана с решение на служебното правителство от 1 октомври. На 3 октомври 2014 г. в приемния салон на Патриаршеския дом тържествено бе подписан договор за преотстъпване правото на собственост на ПКСХП „Св. Александър Невски“ на Българската православна църква - Българска Патриаршия.
На 8 октомври 2014 г. в Гранитната зала на Министерския съвет, в присъствието на представители на БПЦ и членовете на служебното правителство се състоя церемонията по тържественото връчване на Акта за собственост на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".
Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.