3 декември 2015 г.

От днес в София започва заседание съвместна комисия на Руската и Българската църкви

Съвместна комисия от духовници и богослови на Руската и Българската православни църкви ще заседава на 3 и 4 декември в София. Комисията се свиква по предложение на РПЦ (решение на Св. Синод на РПЦ от 22 октомври 2015) и по решение на Светия Синод на БПЦ от 25 септемри 2015 г. във връзка с започнатата от РПЦ процедура по канонизацията на архиепископ Серафим (Соболев).

В състава на комисията влизат от българска страна: Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, протойерей Теодор Стойчев, от храм „Св. Атанасий”, гр. Варна, доц. д-р Павел Павлов от Богословския факултет на СУ, доц. д-р Мариян Стоядинов от Православния богословски факултет на ВТУ, доц. д-р Стефан Стефанов от катедра „Теология” на Шуменския университет. От руска страна: Волоколамският митрополит Иларион, председател на Отдела за външно-църковни връзки, Троицки епископ Панкратий, председател на Синодалната комисия за канонизация на светци; архимандрит Филип (Василцев), предстоятел на руското подворие в София, прот. Владимир Воробьов, ректор на Православния хуманитарен университет „Св. Тихон“; игумен Дамаскин (Орловски), член на Синодалната комисия за канонизация на светци; прот. Игор Якимчук, секретар на Отдела за външно-църковни връзки по междуправославните отношения; доц. А. А. Кострюков, от Научно-изследователския отдел по най-нова история на РПЦ и Православния Свето-Тихоновски хуманитарен университет.
Първото заседание на комисията ще се състои на 3 декември в Руското подворие, а заключителното заседанието ще се проведе на 4 декември в Синодната палата на БПЦ.
Програмата включва и съборна св. Литургия в Руския храм „Св. Николай” на 4 декември, която ще отслужат Волоколамският митрополит Иларион и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужение с духовниците от състава на смесената комисия, както и панихида на гроба на блаженопочиналия архиепископ Серафим (Соболев) в криптата на храма.
-------
Богучарски архиепископ Серафим (Соболев) е един от най-видните духовници на нашето време. Архиерей на Руската православна църква, чието архиерейско служение почти изцяло преминава в България. Автор на безценни богословски трудове и проповеди, съставя акатист на свети Йоан Рилски Чудотворец, когото нарича „слава и красота на българската църква“. На 26 февруари 1950 г. на празника Тържество на православието владиката завършва земния си път. Погребан е в криптата под олтара на църквата „Свети Николай Чудотворец“ в София.
Още приживе по неговите молитви се случват много чудеса, а след кончината му при гроба му нескончаем поток от хора идват, молят се, пишат му писма и свидетелстват, че той помага във всякакви случаи - тежки житейски ситуации и болести. Стотици страдащи намират утешение и изцеление след искрена молитва на неговия гроб. За вярващите в България светостта на архиепископ Серафим е безспорна.
През 2014 година Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София отправи призив към българския народ да изпратят свидетелства за благодатната помощ на архиепископ Серафим (Соболев). Започна процедура по канонизацията на владика Серафим от Руската православна църква. Събраните свидетелства за чудотворство, живота и трудовете на архиепископ Серафим бяха подробно изследвани и обсъдени първо в комисията по канонизация при Руската Православна Църква, а в последствие и от Светия Синод на РПЦ. След като бе установено, че са налице нужните основания за канонизацията за първи път в историята на РПЦ бе отправено предложение за свикване на съвместна комисия, която да съгласува вижданията по въпроса на двете сестри поместни православни църкви – Руската и Българската.
Съгласно реда в РПЦ окончателното решение за канонизация на обичания и почитан от хиляди вярващи владика Серафим трябва да вземе Архиерейския събор на РПЦ, който ще заседава в началото на февруари 2016 г.
 Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.