15 декември 2015 г.

Патриарх Неофит се срещна с президента на Гърция

Официална среща между Българския патриарх Неофит и президента на Гърция Прокопис Павлопулос се състоя днес в Синодалната палата. 
Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие днес президента на Гърция Прокопис Павлопулос. Срещата с предстоятеля на Българската православна църква е част от програмата на официалното двудневно посещение на президента на южната ни съседка в България.

Патриарх Неофит благодари на високия си гост за вниманието към БПЦ, което ръководителите на Гърция винаги са оказвали, като намират време в напрегната си програма при официалните посещения да посетят Синодната палата и заявят своето уважение към Българския патриарх и синодалните архиереи. Той каза още, че с архиереите на Еладската архиепископия винаги са ни свързвали топли братски отношения и активно сътрудничество и изрази надежда, че ще бъде така и занапред. Това сътрудничество между йерарсите на Българската православна църква и Гръцката православна църква се разпростира и върху духовната грижа за православните християни в диаспората.
Президентът Павлопулос от своя страна заяви, че счита православието за основен стълб на нашите две страни, че то е важен обединяващ фактор между двата ни народа и наша обща грижа и задължение е то да намери своето достойно място в културата на обединена Европа. Той изрази готовността на светската власт в Гърция да съдейства при организацията на Великия всеправославен събор. 
Програмата на посещението на гръцкия президент включва и срещи с Президентът Росен Плевнелиев,  с председателката на Народното събрание Цецка Цачева и с българския премиер Бойко Борисов, както и удостояване на госта с титлата Доктор хонорис кауза на Българската академия на науките.                                                   

Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.