6 февруари 2016 г.

С молебен в Бургас отбелязаха 137 години от освобождението на града

С молебен за здраве и благоденствие започнаха честванията в Бургас по повод 137-та година от освобождението на града.

Десетки жители на Бургас се включиха в честванията, с които градът отбеляза 137 години от Освобождението си  от османско иго. Тържествата започнаха с военен ритуал и молебен за просперитета и благоденствието на Бургас. На ритуала по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас присъстваха областният управител, кметът на града и други политици и общественици. Венци и цветя бяха поднесени пред Руския паметник, където официалните лица и граждани коленичиха за минута мълчание.

"В историята има дати, които са ореол на стремежа и мечтите на една нация. Освобождението на страната ни е именно такъв момент. Той увенчава вековните борби на народа ни да живее свободно и е основополагащият камък за изграждането на съвременна България", каза в своята реч кметът на Бургас Димитър Николов. Той напомни, че на този важен за бургазлии ден те отдават своята признателност и към руските, финландските, румънските войници, "които се биха за нашата свобода". 
Днес в града по повод празника са предвидени и други забави и чествания. 

Снимка: burgasinfo.com
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.