2 февруари 2016 г.

Митрополит Николай: Да прегърнем Бога в сърцата си!

На Сретение Господне празнуваме срещата си с Бог” - така започна проповедното си слово в края на празничната св. Литургия по повод Господския празник Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. По думите му, отправени към събралите се десетки миряни в храм „Св. Марина” в Пловдив, вярващите се срещат с Господ, защото Той сам иска това.
„Той иска никой от нас, човеците, да не погине в своите грехове, а да бъдем живи, за да се спасим. Господ Иисус Христос се роди в простата, скромна пещера. И на 40-тия ден беше доведен в храма на Йерусалим, в Своя дом, в дома на Бог. Господ Иисус Христос се среща с нас в земния живот. Въпросът е как ние приемаме тази среща. Когато боледуваме, когато страдаме, когато се измъчваме – отново Господ се среща с нас. Когато се радваме, когато тържествуваме, когато сме удовлетворени и щастливи, отново Господ се е срещнал с нас и се е докоснал до нас. И ако Господ е заживял в дома Господен, нима не чувствате срещата с Господа всякога, когато отправите в Божия храм сърдечна молитва към Бога?”, запита митрополит Николай. Той посочи, че ако попитаме безбожниците дали се срещат и дали са се срещали някога с Бога, те ще се учудят от този въпрос и сигурно ще отговорят отрицателно. „Ако попитаме вярващите, и те ще се замислят, а някои може би ще отвърнат също отрицателно. Всеки от нас почувствал ли е Божието присъствие в своята молитва? У колко човешки души и очи са бликнали сълзи при само тези две думи „Господи, помилуй!”, за да каже този човек, че е призовал Господ и се е срещнал с Неговата благодат? Срещаме се с Господа, още когато се родим, когато ни донесат в храма, за да ни кръстят, за да се срещне с нас Бог със Своята благодат във великото тайнство, което отваря вратите на рая – светото Кръщение. Срещаме се с Господа и във всичките тайнства на светата Църква, в които придобиваме Божествената благодат на Светия Дух”, посочи владиката. По думите на митрополит Николай, се срещаме с Бог и във великото тайнство на вечния живот – светата Божествена литургия. „Не просто се срещаме, а Господ влиза в нас. Ние ставаме Негови съпричастници. Той заживява в нас, за да го почувстваме и да знаем, че Бог е с нас”, каза още митрополит Николай и допълни: „Всеки човек е Божий образ и подобие. Нашето общуване помежду ни е среща с Господа, с Божия образ и Божие подобие. Нека да благодарим на Всеподателя Бога за своите милости, които изобилно дарява на нас, грешните човеци. Нека да живеем благочестиво и   праведно по примера на св. Симеон Богоприимец. Нека да прегърнем Господа Иисуса   Христа тъй, както Симеон го прегърна в обятията на нашите сърца. И когато   приближи свършекът на нашия живот, ние с радост да кажем: „Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, - светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля. ” Амин!

По време на светата Литургия след Великия вход митрополит Николай ръкоположи във втората степен на свещенството – презвитерската, дякон Младен Добрев.

по информация от: агенция Фокус и Пловдивска св. митрополия
снимки: Пловдивска св. митрополия



  
 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.