18 август 2012 г.

Втори храмов празник в Софийската духовна семинария

Днес Софийската духовна семинария чества своя втори храмов празник. За да оглави службата бе дошъл Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан. Викарий на Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Максим. 
В службата участие взеха ефимерийте Свещ. Божидар Маринов и  свещ. Константин Цанков, както и свещеници от столицата председатели на столични храмове. За да се включи в службата бе дошъл също и протосингелът на Софийска епархия иконом Ангел Ангелов. В края на св. Литургия Знеполският епископ Йоан, произнесе вълнуващо слово за живота и подвизите на светият Рилски пустинножител Йоан, разказа също и за неговите св. мощи и за тяхното почитане. Предаде също и отеческото благословение на Светейшият Първойерарх на Българската Православна Църква - Негово Светейшество Патриарх Максим. След това и.д. ректор на Софийската духовна семинария г-н. Димитър Костадинов благодари на Негово Преосвещенство за това, че дойде и оглави св. Тайнство Евхаристия. По време на Светата Литургия бяха причастени множество християни, подготвили се за приемане на св. Дарове. На края на службата бе осветен и раздаден постен курбан в памет на постническия живот на св. Йоан Рилски Чудотворец. Тази нова традиция е въведена от бившия ректор, а сега викариен епископ на Видинска св. Митрополия Негово Преовещенство Велички епископ Сионий.

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.