9 ноември 2013 г.

„… любовта вече не е на мода, убиха я поетите.“ Оскар Уайлд


За любовта се е писало постоянно, пише се и в момента, а и убеден съм, че ще се пише, докато съществува този свят. Десетки автори са избирали за сюжет в романите, в приказките, в баладите си любовта. Евангелието благовести Любовта. Отците на Църквата в своите трудове също пишат за Любовта. Църквата проповядва любов – нали Бог е любов и който пребъдва в Бога пребъдва в любовта. В стихотворението „Неразделни” от Пенчо Славейков се казва, че за верни думи и вярна обич няма раздяла, както и за сърцата, които се обичат смъртта не е раздяла. Щом толкова се говори за любов, то тя според мен Е на мода.

Аз съм  едва на осемнадесет години и не познавам любовта в пълнота, но всеки човек от младини предвкусва радостта от нея  и знае, че тя е опиянение. За влюбения важи народноното твърдение „ влюбен – загубен”, защото умът му и всички сетива са завладяни от мисълта за любимия или любимата. Склонен е да върши  дори непосилни за него неща, само да запази и да не нарани истинската любов.
Но от къде ние младежите разбираме за любовта и за това какво представлява тя? Разбираме от телевизията, от романтичните филми, от любовните книги и пиеси. В тях виждаме любов, но някак различна от истинската. Ако беше наистина любов, то тя нямаше да мисли за някаква изгода от обвързването или само за плътско забавление, нямаше да тъжи и ридае, както наблюдаваме. Това нещо не е любов и мисля, че който автор представя по такъв начин любовта, то той я „убива”.  
Смятам, че истинската любов е тази, която всичко покрива, т.е. всичко прощава, на всичко вярва и се надява и никога не отпада. Която до край обича, а дори и след него продължава. Любовта е чувството на безкрайна благост, на вечна неразделност. А онова, което наблюдаваме навсякъде е подобие на любовта -  гняв, злоба, разделение, страст, и т.н. Днес, когато сред младежите се каже думата любов на първо място в умовете изниква мисълта за половия акт между влюбените. Това се случва поради порнографията, обзела ефира, интернет, книжнината. Плътската любов се поражда от любовта между личностите. Когато е породена от обич, тогава е истинска.  Това подменяне на любовта мисля, че също може да се нарече „убиване”


         Авторите, създателите на всичко по екрана и на литературата убиват любовта с кривото й представяне. А хората като виждаме представеното мислим че любовта е това. Но не! Тя е най-съкровеното нещо на двамата влюбени. Любовта е копнеж. Любовта е неизгарящ огън. Любовта е неувяхваща  сила. Любовта е създадена за двама. Любовта Е. Любовта ще Бъде.

Автор: Ботьо Димитров
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.