31 декември 2013 г.

Новогодишно послание на Патриарх Неофит

"Творецо и Създателй на всичко видимо и невидимо, който си сътворил дните и нощите, времената и годините, благослови сега началото на годинатаи запази в мир православните християни и Твоите люде, Многомилостиви." (Църковна нова година, кондак, глас 2)

Възлюбени в Господа чеда на Светата ни Църква,

Отечески поздравявам с Новата 2014 година всички чеда на родната ни Църква, намиращи се в пределите на нашата татковина и извън нея, и молитвено им пожелавам Бог да ги обдари с физическо и духовно здраве, за да им посочи пътя, по който трябва да вървят (Пс. 142:8), за да растат в благодат и познаване на нашия Господ и Спасител Иисус Христос (2 Петр. 3:18).
Божието благословение и милост да бъдат с нас, с нашата страна и Църква и през настъпващата година! Нека се стремим към правда, благочестие, вяра, любов, търпение  и кротост, да се подвизаваме с добрия подвиг на вярата и да се държим о вечния живот (1 Тим. 6:11, 12). Амин!



Този откъс от посланието на Негово Светейшество е взет от новото православно календарче за 2014 г. Там може да прочетете цялото слово.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.