18 април 2014 г.

Страстна седмица - Велика Събота

На Велика Събота Православната Църква отбелязва погребението на Христос и слизането му в Ада. Това е денят между Разпването Му и славното Му Възкресение. Великосъботната  утреня се извършва в Петък вечер и макар много от елементите на службата да представляват скърбене за смъртта и погребението на Христос, службата сама по себе си е едно будно очакване.

Отбелязване на Велика Събота

На Велика Събота Църквата съзерцава мистерията на Христовото слизане в Ада. Смъртта, нашият най-голям враг, е победена отвътре. На Велики Събота вниманието ни е насочено към гроба Христов. Но той не е обикновен гроб, място на разложение, разпад и загуба. Той е жизнодаващ, източник на сила, победа и освобождение.  Велика събота е денят между Христовата смърт и Възкресение. Това е денят на трепетно очакване, в който скръбта се превръща в радост. На този ден се изпълва смисълът на думата хармолипи (от гр.) – радостна-тъга, която доминираше през Страстната седмица. Велика Събота е денят на великата почивка. Христос съблюдава съботната почивка в гроба си. 

Но Неговата почивка не представлява бездействие, а е изпълнението на Божията воля и план за спасението на човешкия род и вселената. Той, който създаде всичко, обновява създаденото от Себе си. Реконструкцията на света е завършена веднъж завинаги. Чрез въплъщението Си, живота, и смъртта Христос изпълва всичко със Себе Си. Той отваря път за всяка плът да възкръсне от мъртвите, понеже не е възможното Създателя на живота да бъде победен от смъртта. Църквата се отъждествява като: „мястото, вечната реалност, където присъствието на Христос прогонва Сатаната, ада и смъртта.“
 Тържественото празнуване на Велика Събота ни напомня  великата истина, че „въпреки всекидневните противоречия и превратности на историята, въпреки трайното присъствие на ада в човешкото сърце и общество“, животът бе освободен! Христос счупи оковите на смъртта! Не е малозначно, че на иконата на Христовото Възресение е изобразено слизането на Христос в Ада. Иконата изобразява победоносен Христос, увенчан със слава, стъпил върху смъртта, хванал Адам и Ева с ръцете Си, измъквайки ги от бездната на Ада. Тази икона изобразява истините, които следват от Христовата победа на смъртта чрез собствената Си смърт и Възкресение.
* Със съкращения.

Превод от Английски: Божин Дончев
Източник:://lent.goarch.org/
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.