4 май 2014 г.

111 години от смъртта на Гоце Делчев.

Не днешния ден се навършват 111 години от убийството на видния българин и революционер Гоце Делчев. Наричат го Апостола на свободата от Македония и Одринско, който продължил делото на великия Левски. Роден е на 23 януари 1872 г. в  гр. Кукуш. Началното си образование получава в местното училище в града. В Солун завършва гимназия, в която изпъква сред своите връстници с отличен успех и неоспорим младежки плам. Там Гоце Делчев за първи път започва да агитира своите събратя за Независимост в Македония. 
През 1891 г. постъпва във Военната Академия в София. От тук на сетне започва и истинската дейност на бъдещия революционер и горещ застъпник за независимост. Смело Делчев заявява, че българите в областта Македония трябва да бъдат освободени от тираничната власт на Турския Султан. Свободата според Гоце Делчев е "окъпана в кръв и такава саможертва е достойна за велика цел".
През 1894 г. Гоце Делчев е изключен от Военната Академия в столицата. 

Докато българските интелектуалци във вътрешността на Македония, под ръководството на Даме Груев, Христо Матов, д-р Татарчев и други, организират тайни революционни комитети в Солун, Серес, Щип и други градове, Гоце Делчев от друга страна, независимо от тях и без да знае за ставащото в Македония, се заема да повдигне революционният дух сред преселниците в София. Той посещава най-известните македонски интелектуалци и подчертава необходимостта от издаването на вестник за запазване на националният дух на българите зад граница. Когато разбира за създаването на първият таен Централен Революционен Комитет в Солун, обзет от ентусиазъм Гоце Делчев незабавно заминава за Македония! Където се присъединява към  революционно-освободителното движение.
След отстраняването му от Военната академия през 1894, Гоце Делчев се завръща в Македония и незабавно се заема с революционно-освободителна дейност. Това продължава девет години. През това време, той обикаля из цяла Македония сам, или в компанията на верни другари, посвещавайки живота си на легендарното апостолско дело, което го прави най-обичаният в сърцето на поробеният народ. При пристигането си в Щип, Гоце Делчев се запознава с Даме Груев, основателят на местния Революционен комитет. От този момент нататък двамата са най-близки приятели и съмишленици в борбата. Делчев и Груев се заемат с цялата конспиративна дейност. За да повдигнат национално-революционният дух и да подготвят народа за въстание, двамата решават да преподават в Македония. Подават молба и по настояване на Екзархията, те са назначени за учители - Груев в Щип, а Делчев в Ново Село, в Щипска околия.


От този момент двамата апостоли стават най-големите конспиративни водачи на ВМРО. Гоце Делчев, като учител, или дегизиран като амбулантен търговец, или като непредизвикващ подозрение селянин, разпространява словото на свободата. Той е първият, който пропагандира идеята за автономност на Македония. За да получи тази идея широко разпространение сред народа Делчев се заема лично с организирането на гражданите и селяните в Щип, Серес, Солун, Монастир (Битоля), Охрид, Лерин, Костур и т.н. Не остава място в Македония, което да не посети, превръщайки се по този начин в истински Апостол на свободата, следвайки примера на Васил Левски.

В началото на май 1903 година, на път за среща с водачите на Серски революционен окръг, четата на Гоце Делчев попада в засада  до село Баница, Серско.
Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е познат на Гоце Делчев, през нощта на 3 срещу 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити.
Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът е неуспешен. След еднодневно сражение с превъзхождащата ги войска Гоце Делчев пада убит.
Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.

Гоце Делчев ще остане в историята ни като един от най-дейните и най-пламенни защитници на свободата, свобода, която остава во веки. В паметта на народа Делчев ще остане като един от будителите, апостолите и революционерите, които се бориха за свободата на отечество и родина и не се поколебаха, а дадоха дори живота си. 

Ние като Православни християни трябва да споменем на днешния ден Гоце Делчев и всички негови помощници и съратници в молитвите си. Та Бог по молитвите и на Своята Майка - Пресвета Богородица, да прости и помилва душите на радетелите за отеческа свобода. Бог да прости Гоце Делчев. Бог да прости всички народни будители и апостоли на свободата.

Автор: Ангел Карадаков

*Използвани са текстове от: http://www.vesti.bg/  и  http://bkks.org/forum/index.php?topic=13.0
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.