29 май 2014 г.

Как празнуваме именни дни с децата си?

Вечерята е приключила и сладкият аромат на хляба, приготвен за именния ден, се носи към масата, където четири нетърпеливи деца очакват парче от него. Днес моят син Христофор има имен ден и ние тъкмо започваме нашата семейна традиция касаеща именните дни.
Това е нашето време за съсредоточаване – време за разсъждение преди лягане. Пеем „На многая лета“ и разрязваме „хляба за именни дни“. Докато всеки се наслаждава на своето парче от него, аз или моят съпруг, четем житието или слово за светецът, чието име нашето дете носи и чиито имен ден празнуваме.

След като сме приключили с прочитането на житието или словото на светеца, обсъждаме различни начини, по които нашите деца могат да заемат някои от добродетелите на този светец и в своя живот. Говорихме за св. Христофор и неговото силно желание да служи на Христа. И как можем да служим на Христа в нашия живот? Нашите патронни светци са очертали път, по който ние можем да отдадем живота си на Бога. Какво можем да направим не само на нашия имен ден, но и през цялата година, обръщайки се към нашия патронен светец за насока? Отговорите на тези въпроси силно варират в зависимост от житието на светеца. Например свети Христофор си е изкарвал хляба като е пренасял хора през водата. Как можем да помагаме ние на възрастните, които не могат да вършат ежедневните си дела така, както когато са били млади (напр. Почистване на къщата, дворна работа и т.н.)? Имаме ли някой наш познат, който е в болница и можем ли да идем на свиждане и да му занесем неща, от които се нуждае? Или може някой наш близък да е болен на легло и да му помогнем с домашните нужди?Или как да помогнем на някой, който е в беда?
Винаги, когато е възможно, посещаваме Св. Литургия на именния ден. В случай, че такава няма на този ден, отправяме молитва към патронния светец привечер. (Уважаемите читатели могат освен молитви, да кажат тропара или да отидат в енорийския храм и да помолят за молебен за здраве – бел. Прев.)
Накратко традициите вкъщи на именни дни:
Посещаване на Св. Литургия, ако е възможно;
Изпичане на сладък хляб (козунак – бел. Прев.) или на торта за именния ден;
Пеем „Многая лета“;
Четем житието на светеца или случка от живота му, докато ядем тортата или козунакът;
Разговаряме за светеца и за това как можем да му подражаваме;
Подражаваме на патронния светец чрез дела на милосърдие свързани с живота му;
Човекът, който празнува имен ден, запалва свещичките и кади с тамян преди вечерните ни молитви.

Автор: Дженифър Хок.

Превод от Английски: Божин Дончев


Източник: http://myocn.net/
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.