2 юни 2014 г.

Митрополит Антоний: Водете по-често децата си в храма.

Обръщение на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний към участниците Детски творчески конкурс на тема "Моята църква за Хамбург":
Мили деца, уважаеми

родители,



Любовта, като най-висша християнска добродетел, трябва да е в основата на всички наши успехи и добри начинания, които се стараем да вършим, всеки според силите и възможностите си. Църковното дело е дело колективно, съборно и е немислимо архиереят да успее в него, ако няма подкрепата на освещения клир и без молитвите и помощта на богомолния народ. И докато в един град в България може да има две, три и много повече православни храмове, то в Западна Европа, разстоянията до най-близкия български правосвен храм в един космополитен европейски град или в една обширна област, или държава са много големи и това изисква много силна, осъзната и ясна мотивираност на вярващия народ, за да посещават нашите богослужения и да участват в живота на църковната община. Няма нищо по-удовлетворително за един пастир от това да види как в едно семейство децата, водени от своите дядовци и родители са в храма и всички заедно са съпричастни с радостта на големите Господски и Богородични празници или на неделния ден. Храмът е онзи кораб на човешкото спасение, който ще ни изведе от бурното море на тревогите, ще ни запази и отведе до тихия пристан, където е Христос.
Драги родители, водете по-често децата си в храма, защото техните чисти души са благодатна почва, която попива божието слово. Това е залогът за тяхното по-добро бъдеще и за тяхното чисто духовно здраве, защото то е водещо за човека. Скъпи деца, вашето участие в творческия конкурс “Моята църква за Хамбург” показва желанието ви да бъдете съпричастни, както с радостите, така и с проблемите на Епархийската ни църква. Благодаря ви за искрените усилия, да подпомогнете делото за изграждане или закупуване на български православен храм в Хамбург. Вие сте наши помощници в благовестието и със слово и личен пример преподавате православната вяра на онези, които още не са укрепнали в нея, карате ги да я заобичат. Нека по молитвите на покровителите на Европа и просветителите на всички славянски народи св. св. Кирил и Методий, Христовата благодат да бъде винаги с вас във вашия дом, с вашите семейства. Призовавам над Вас и над целия български народ намиращ се в пределите на Европа, Божието благословение и Ви уверявам, че ще насърчавам и подкрепям всяко Ваше дело, което служи за съзиждане на нашата Богоспасяема епархия!

Антоний, Западно и Средноевропейски митрополит

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.