6 май 2014 г.

Нека се научим да празнуваме всеки църковен празник с истинска радост.


КАТО ОСВОБОДИТЕЛ НА ПЛЕНЕНИТЕ И ЗАЩИТНИК НА БЕДНИТЕ, ЛЕКАР НА БОЛНИТЕ И ПОБОРНИК НА ВЯРВАЩИТЕ, ПОБЕДОНОСЧЕ, ВЕЛИКОМЪЧЕНИЧЕ ГЕОРГИ, МОЛИ ХРИСТА БОГА ДА СПАСИ ДУШИТЕ НИ“
ТРОПАР  глас 4

  Всеки един ден от годината,  светата Христова Църква празнува — празнува победата над смъртта, греха, дявола. Всеки ден е празник. Но има дни, в които тази победа блести особено ярко – това са големите празници. И тази победа е дарена от Христа Спасителя на хора като нас, които обаче за разлика от нас са загърбили греховното, земното, суетното и са поели след Христа всецяло с целия си ум, с цялата си душа, с цялото си сърце.   Особено славни   са дните в чест на светите великомъченици. Тях Църквата прославя ежедневно. Защото мъчениците са свидетели за Христа — свидетели, каквито са били апостолите. Мъчениците са засвидетелствали вярата си в Спасителя чрез проливане на своята кръв.

     Ето и днес  Бог ни събра в Негово име, в неговия дом, да се помолим заедно, да почетем св. Георги Победоносец.
Преданието  разказва, че той е живял по времето, когато светата вяра е била най-жестоко гонена, а християните били предавани на мъчения и смърт.  Свети Георги израснал във вяра и благочестие. Още твърде млад едва 20 годишен, той стигнал до висок военен чин и се проявил с вярност, смелост и добродетелност. Но заради вярата си в Христа той бил осъден на смърт от императора.
        Свети Георги Великомъченик е обезглавен, но ние го наричаме победител, защото той не живее за този свят. Той не се поколебава да отдаде живота си, защото вярва във възкресението на мъртвите. Затова всички мъченици са победители с Христа - победители и увенчани за вечния живот.
Голяма е почитта на нашия народ към светеца и не напразно една от най-големите български светини – издигнатият и населяван от българи манастир на Св. Гора  носи името „Св. Георги”. Самият светец нееднократно е показвал своето благоразположение към нашия народ с множеството чудеса, извършвани в отговор на молитвите и почитанието, което българите са му оказвали.
Ние знаем светците и героите на бойните полета, прославили нашата велика армия, чийто празник е също днес, знаем ги и в духовната бран - битката срещу злобата, срещу враговете на вярата, на Бог, всъщност на враговете на нас, хората. А най-трудната война е невидимата, най- тежкият меч е духовният.

 Нека днес като излезем от Божия храм, независимо дали сме призвани да носим меч за битки или да се трудим скромно и ежедневно, независимо дали сме млади или в зряла възраст, независимо дали сме семейни или не, ние имаме светлия пример на св. Георги, ние имаме Божието Слово и знаем, че каквито и трудности да ни срещнат по пътя, ще продължим. И Бог ще ни подкрепи!
И голяма ще е нашата награда на небесата: да пребиваваме в славата на Единосъщната, Животворяща и Неразделна Троица Навеки. Това ще е вече да сме истински победители.
        Нека се научим да празнуваме всеки църковен празник с истинска радост, упование, надежда на Него Едничкият, нашият Спасител - Господ Иисус Христос, Комуто заедно с Пречистата Негова Майка, със светия славен великомъченик, победоносец и чудотворец Георги, с всички знайни и незнайни мъченици чест, слава, похвала и благодарение сега и всякога, и във вечни векове. Амин.
Автор:Васил Харизанов
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.