17 юни 2014 г.

Изявление на Св. Синод относно предстоящия гей-парад.

И З Я В Л Е Н И Е
НА СВ. СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА 
ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА-БЪЛГАРСКА 
ПАТРИАРШИЯ


относно провеждането на гей-парад в София на 21 юни 2014 г.

По повод предстоящия гей-парад на 21 юни 2014 г. в София, Светият Синод на Българската православна църква-Българска Патриаршия отново се обръща към държавните и общински институции, както и към самите организатори на „София Прайд 2014“ с призив те да анулират този поход на възгорделия се грях, както и съпътстващите го изложбени и други прояви поради тяхната противоестествена и безнравствена същност.
Нека всички честно се замислим и си отговорим на следните въпроси:
Трябва ли да бъде изкривявана любовта към Бога и ближните?
Полезно ли е празната похот да шества безпрепятствено в нашия живот?
Откога безчестието „не е срамно” и „не е опустошително” за нас и за хората около нас?

Кой има интерес грехът да бъде широко пропагандиран и публично демонстриран?
При това в очевидно противоречие със заповедите на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, „Който стана за нас Премъдрост от Бога, и правда, и освещение, и изкупление” (1 Кор. 1:30)?
„Или не знаете, че неправедници няма да наследят царството Божие? Не се лъжете: нито блудници, ни идолослужители, ни прелюбодейци, нито малакийци, ни мъжеложници, нито крадци, ни користолюбци, ни пияници, нито хулители, ни грабители няма да наследят царството Божие. И такива бяхте някои от вас; но се умихте, но се осветихте, но се оправдахте в името на Господа нашето Иисуса Христа и чрез Духа на нашия Бог“.
А царството Божие, според св. ап. Павел, е правда, радост и мир в Св. Дух.
„Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно; всичко ми е позволено, но няма да бъда аз обладан от нещо. Храната е за корема, и коремът за храната; но Бог ще погуби и едното и другото. Ала тялото не е за блудство, а за Господа, а Господ - за тялото. Бог и Господа възкреси, и нас ще възкреси със силата Си. /…/ А който се съединява с Господа, един дух е с Него. Избягвайте блудството; всеки грях, що прави човек, е извън тялото, а блудникът против собственото си тяло греши. Или не знаете, че тялото ви е храм на Духа Светаго, Който живее във вас и Когото имате от Бога, и че не принадлежите на себе си? Защото вие сте скъпо купени. Затова прославете Бога в телата си и в душите си, които са Божии” (1 Кор. 6:9-14, 17-20).
Жадувайки за вечно спасение, ние трябва да бъдем отговорни и към земния си живот. Затова Св. Синод не може да одобри провеждането на събития в центъра на Града на Божията Премъдрост - София, които са плод на дълбока заблуда, гибелна гордост и пагубно безбожие. Православната ни съвест не може да приеме прояви, които се организират под мотото „Против правилата“. Защото те обезобразяват човека, представляват опасност за доброто възпитание на нашите деца, рушат устоите на традиционното семейство и заплашват здравината на цялото ни общество.
Скъпи братя и сестри, „да не бъдем похотливи на зло” (1 Кор. 10:6) и да не упорстваме в греха. А да познаем Бога като следваме Неговите заповеди и като се изпълваме с истинска любов! Любовта е „пълна с благост, любовта не завижда, любовта се не превъзнася, не се гордее, не безчинствува, не дири своето, … на неправда се не радва, а се радва на истина” (1 Кор. 13:4-6).
„Възлюбени, нека любим един другиго, защото любовта е от Бога, и всякой, който люби, е роден от Бога и познава Бога;
който не люби, той не е познал Бога, защото Бог е любов,
Божията любов към нас в това се яви, дето Бог проводи в света Своя Единороден Син, за да бъдем живи чрез Него.
В това се състои любовта, че не ние възлюбихме Бога, а Той ни възлюби и проводи Сина Си да стане умилостивение за нашите грехове.” (1 Йоан. 4:7-10)
Тази любов - Христовата любов - да ни ръководи и събира, да ни просвещава и очиства, да ни милва и спасява сега и вовеки! Амин.

Източник: Българска Патриаршия (http://www.bg-patriarshia.bg)

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.