28 юни 2014 г.

МЪРТВАТА ЦЪРКВА

 (неизвестен автор)

В едно малко градче дошъл нов пастир. Той веднага решил още първите пет дни да обходи всички домове и семейства, за да се представи на гражданите и да ги покани на своето първо богослужение, което ще отслужи в неделя.
Когато неделята дошла, църквата била съвсем празна. Никой не дошъл. Тогава пастирът решил да даде обява в местния вестник. Обявата гласяла: „Тъй като църквата в нашия град умря, всеки от нас трябва да присъства на нейното погребение. Погребението ще бъде в неделя следобед. Да почетем нашата църква с достойно християнско погребение”.
В неделя следобед множество любопитен народ се събрал на „погребението”. Пред амвона в църквата бил поставен затворен ковчег, обкичен с цветя. Пастирът произнесъл своята кратка, обичайна за такива случаи, проповед и приканил народа да отдаде последна почит на тяхната починала църква.

Хората били много любопитни да видят какво има в ковчега, тоест как изглежда „трупът” на мъртвата църква, и започнали да стават и един след друг да пристъпват към ковчега. Щом поглеждал в ковчега, всеки „опечален” бързо отклонявал погледа си и си тръгвал с наведена глава и с чувство за вина.
Пастирът бил сложил в ковчега голямо огледало, в което всеки можел да види собственото си лице.


Превод от сръбски: Татяна Филева
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.