18 юли 2014 г.

„Няма по-голяма любов от тая, да положиш душата си за своите приятели”.

Днес България, българите отбелязваме 177 години от рождението на един от най-великите хора, най-великите личности живяли някога по Българската земя. Отбелязваме 177 години от рождението на човека, заслужено наредил се до св. св. Кирил и Методий, св. цар Борис - Покръстител Български, наредил се до св. Паисий - монаха от Хилендар, до св. Софроний - епископ Врачански, до светите Баташките и Новоселски мъченици. Отбелязваме 177 години от рождението на великия и незабравим „Апостол на свободата” - йеродякон Игнатий – Васил Левски. 
Този велик човек, тази незабравима личност е оставил голям белег в историята на България. Хубаво е днес да си спомним, да помислим за завета на йеродякона Игнатий. Заветът на този велик Българин е преизпълнен с любов, любов небесна, животворяща, живителна и изкупителна, защото „няма по-голяма любов от тая, да положиш душата си за своите приятели”. 

Тази проявена любов е любов към отечеството, към българското, към родното. Апостолът възроди българското, продължи делото на великите хора, сред които се и нареди. Продължи делото на св. св. Кирил и Методий като служеше на Бога на езика, който те ни дадоха. Продължи делото и на св. цар Борис, като проповядва навсякъде Православието, като казваше, че България царе е имала и то славни и велики и именно заради това, трябва да се бори за своята свобода. Продължи делото и на великия Хилендарски монах Паисий, защото не се посрами да се нарече Българин, не забрави корените си, народа си, а точно обратното - бореше се за неговата свобода, умря за народа си, даде себе си в името на свободата...
Казал е: "Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си". Днес думите му звучат и така: Ако спечеля, ако ви спечеля свободата, ако ви спечеля живота, то знайте печелим всички, не само аз, а всички и малки и големи, защото завръщаме силата на народността ни. Ако спечеля аз, печели целия народ, защото борбата не е само моя, а обща. Именно заради това и победата е обща, но ако ли загубя, само себе си погубвам, само себе си загубвам, защото делото, което аз започнах, трябва на всяка цена да бъде продължено. Да се борите за свободата си Българи, за нея живейте, за нея и умрете, за драгоценната свобода, та да може свободно да изповядвате Христа, нашия Бог. Заветът на този незабравим герой ще остане в българската история, като нещо значимо, подбудило мнозина от предците ни към борба за свобода, за идентичност.
Днес, когато глобализацията се разпространява стремглаво в света, всеки един от нас е длъжен да помни и пази спомена жив за хората променили историята с живота си, с делото си, с думите и делата си. Защото какъв народ ще сме ако не знаем, не помним и не почитаме собствената си история и култура, не пазим спомена за хората спасили ни, за онези, които ни даруваха свобода, като Великия Йеродякон Игнатий.

Честит празник!

Честити 177 години от рождението на Йеродякон Игнатий – Васил Левски.

Автор: Ангел Карадаков
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.