31 юли 2014 г.

Богородичният пост

Този пост е утвърден на УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО. (15. VIII) Това е най-големият Богородичен празник на православните християни. Историческите данни сочат, че е въведен сравнително късно, имайки предвид другите три поста. В началото е бил разделен на две – постили за ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ, който е бил първият и е продължавал в рамките на пет дни. Той започвал на 1. VIII и завършвал на 5. VIII. На празника е разрешавало месо. По сведения на Свети Атанасий Велики автократът Леон-Философ забранил яденето на месо на Преображение Господне и свързал двата поста като утвърдил на празника Преображение да се приеме само риба. Празникът УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО се появил най-напред на Изток, по исторически данни – в Палестина, началото на V век.
Автократът Маврикиос (582-682) със заповед въвел да се празнува УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО на 15. VIII в цялата Византийска империа. Малко по-късно започнали да го празнуват и на Запад. С течение на времето се отдава такова голямо значение на този свят ден и той се счита за най-хубавия Богородичен празник.
Как трябва да постим?
Постът има строг характер. Това се обяснява с голямата любов и почит,която отдават православните християни към Светата Майка Богородица. Този пост има строгостта на Великия пост. Разрешава се олио и вино само в събота и неделя. На празника ПРЕОБРАЖЕНИЕ се разрешава риба и в дните сряда и петък. Ако УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО се падне в сряда или петък също се разрешава приемането на риба.

Източник: Архимандрит СИМЕОН КУТСА - ЦЪРКОВНИЯТ ПОСТ. КОГА, ЗАЩО И КАК ДА ПОСТИМ.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.