21 август 2014 г.

Гнилият картоф.

Учителката казала на учениците да донесат в училище няколко картофа в една торба и на всеки от тях да напишат името на човека, когото мразят и презират. 
Когато децата изпълнили това, тя им дала друга задача: постоянно, в продължение на две седмици, да носят със себе си тази торба с картофи.
Учениците така и направили.
Между другото, от торбата започнала да се усеща неприятна миризма, защото картофите вече гниели.
Колкото повече време минавало, толкова по-непоносима ставала миризмата.

Когато изпълнили задачата, учителката ги попитала как са се чувствали, докато носели торбата.
Децата започнали да се оплакват колко им е пречела.
На някои торбата била тежка, но на всички пречела неприятната миризма, която се носела от нея.
Тогава учителката им обяснила:
„Както сте се чувствали вие, така се чувстват и вашите сърца към човека, когото мразите. В сърцата ви винаги ще има тежест, ще имате скърби и безпокойства, от сърцата ви ще излиза омраза и вражда, както от торбата излизаше смрад. Но ако не можете две седмици да носите торба с гнили картофи, тогава си представете хората, които цял живот носят в сърцата си омраза и злоба към други хора“.

Притчата е записана от архим. Гаврило (Вучкович).


Превод от сръбски: Татяна Филева

Източник: www.manastir-lepavina.org.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.