25 август 2014 г.

Ангели спасяват света мъченица Татиана.

Когато св. мъченица Татиана била предадена на жестоки мъчения за изповядването на Христовото име и слугите на игемона започнали безмилостно да я бият по лицето, тогава Ангели с невидима сила ги спрели и духовните очи на слугите на игемона веднага се отворили: те видели четирима Ангели, обкръжили светицата, и чули глас от небето към нея.
После нейните мъчители се разкаяли, приели свето Кръщение и почти веднага се удостоили с мъченически венец.
А когато след първите страдания светицата повторно била предадена на мъки, тогава Ангелите с невидима сила отново спрели биещите я; след това я озарила небесна светлина и се чули гласове на Ангели, които славословели и възхвалявали Господа.
Светицата била измъчвана и трети път, но и сега Ангели дошли при нея в небесна светлина, изцелили я от раните и възхвалили мъжественото й търпение.

И четвъртия път, при страданията на мъченицата, отново се явили Ангели и спрели мъчителите.
Когато за последен път преди смъртта светицата била затворена в капището с идола на Зевс, и тук я озарила небесна светлина, явявали се Ангели Божии и я утешавали.


Превод от Руски: Татяна Филева

Из книгата: „Невидимый мир Ангелов”, М., 2008. Жития на светиите, 12 януари. 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.