11 септември 2014 г.

В Рилската света обител се проведе двудневен семинар, организиран по решение на Св. Синод

На 10 и 11 септември 2014 г., в Рилската света обител се проведе  двудневен семинар, организиран по решение на Св. Синод на БПЦ-БП, който бе посветен на перспективите за развитие на поклоннически туризъм, както и на възможностите, които предоставя новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г.
Наред с това бяха обсъждани проблеми и предизвикателства, свързани със завършването на досегашната Програма, в която местните поделения на БПЦ-БП взеха активно участие по единствената допустима за тях мярка 322 “Обновяване и развитие на населените места”. Заедно с това бяха представени и финансовите стимули, които предоставя Първи стълб на Програмата посредством т.нар. директни плащания.
В семинара взеха участие новата изпълнителна директорка на ДФ “Земеделие” г-жа Лозана Василева, директорката на Дирекция “Развитие на селските райони” в Министерството на земеделието и храните г-жа Светлана Александрова, заедно с много експерти от двете институции.

Най-сериозен се очаква да бъде интересът на местните поделения на БПЦ-БП към новостите в селската програма, които касаят ремонта на храмове и новите възможности, свързани с развитието на поклонническия туризъм. Заедно с това от съществена важност бяха и обсъжданите теми по приключването на текущите проекти, тъй като над 3/4 от ремонтите все още не са стигнали до етапа на финалното плащане. В хода на участието на местните поделения на БПЦ по ПРСР 2007-2013 г. се откроиха и редица слабости и подводни камъни, които ще станат предмет на дискусията.
Една новост е акцентът, който Работната група към Св. Синод поставя на недооценените и неизползвани възможности по линия на т.нар. директни плащания на площ. По данни на МЗХ Българската православна църква притежава над 500 000 дка обработваема земя и над 1,2 млн. дка ливади и пасища. По най-скромни оценки тези земи могат да носят на институцията като цяло по 50 млн. лв. всяка година.
Вторият ден семинарът бе уважен от представители на Министерство на земеделието и храните, които запознаха присъстващите с различните промени касаещи новия програмен период, както и с другите възможности, които предстоят пред БПЦ, която е бенефициент по тези програми и всеки би могъл да кандидатства.
Епархийските представители бяха приети от Рилската света обител, която им осигури подслон и храна и се възрадва от благото разположение на Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, игумен на светата обител.

Текст: йеромонах Никанор

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.