18 октомври 2014 г.

На 19 октомври - храмов празник на българската Църква в Монреал, Канада

На 19 октомври, денят в който Православието отбелязва паметта на Българския покровител, помощник и молитвеник – Св. Йоан Рилски, храм „Св. Йоан Рилски” – Монреал, Канада ще отбележи своя храмов празник. Св. Литургия ще отслужи Негово Високопреосвещенство митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Вечерта на 18 октомври ще бъде отслужена Вечерня с петохлабие, която ще започне в 18:00 часа, а на 19 октомври Св. Божествена Златоустова Литургия, която ще бъде с начало 11:00 часа. По традиция, след Св. Евхаристия всички присъстващи ще се съберат в енорийското кафене на беседа с митрополит Йосиф.


Църквата „Св. Йоан Рилски” е  регистрирана на 20 август 2002 г. и е част от диоцеза на Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф, митрополит на САЩ, Канада и Австралия. С годините храмът „Св. Йоан Рилски” се обособи не само като място, на което се провеждат Богослужения, но и като български център, в който се провеждат и множетво културни и обществени дейноти. Към нашия храм в Монреал има и неделно училище „Св. Климент Охридски”, детски хор както и група  за български народни танци. Към храма функционира и така нареченото „Енорийско кафе”, в което дошлите на богослужението сънародници имат повод за среща с пирятели, нови запознанства, обсъждания на живота на страната ни, обмяна на идеи и въпроси около духовния живот.


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.