19 октомври 2014 г.

Храмов празник и дяконско ръкоположение в гр. Кресна

В деня на българския покровител, молитвеник и закрилник - Св. Йоан Рилски, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим възглави богослужението в отбелязващия своя празник храм-паметник "Св. Йоан Рилски", гр. Кресна. В съслужение с Епархийския Архиерей бяха архиерейският наместник на Санданска духовна околия свещеник Георги Танчев и енорийският свещеник от гр. Кресна Николай Арнаудов.
По време на Св. Литургия в дяконски чин бе ръкоположен Никола Чопаков, родом от с. Ключ, общ. Петрич.
Никола е роден на 11 февруари 1983 г. Още от малък има търсения за Бога и Църквата, но на зряла възраст решава да се запише в  паралелния курс на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", който завършва през 2013 г. с отличие.
В своята проповед митрополит Серафим поучи християните от Кресна, като изведе примера на чествания Преподобен отец Йоан Рилски с неговата истинска вяра и непоколебима надежда в Бога, и пожела дълги и усърдни години вярно служение на новоръкоположения дякон Никола.
          След края на Св. Евхаристия  бе извършен и водосвет.


          Храм-паметник "Св. Йоан Рилски", гр. Кресна, Сандански духовна околия, е построен през 1939 г с дарения. Посветен е на загиналите воини във войните от 1912 – 1918 г. В приземния етаж на храма се намира и костницата с костите на част от загиналите войници. Иконостасът и стенописите в храма са дело на майстори от Дебърската иконописна школа и са завършени през 1939 г. 

Снимки: Светослав Костарев
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.